Bocan Harčenko: Zapad ima revizionistički pristup prema istoriji

0
126

Cilj rezolucije o borbi protiv veličanja nacizma i neonacizma, koju je nedavno na predlog Rusije usvojio Treći komitet Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, jeste da usmeri zemlje ka zajedničkom suprotstavljanju širenju opasnih ideja o superiornosti jednih nacija nad drugima, naveo je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko.

On je u autorskom tekstu za današnje „Večernje novosti“ napisao da su takve ideje, između ostalog, dovele do katastrofe Drugog svetskog rata i da je cilj rezolucije i da sačuva uspomenu na grandioznu pobedu zemalja antihitlerovske koalicije nad okrutnim neprijateljem, koja je spasla narode Evrope i celog sveta od istrebljenja i ropstva.

Bocan Harčenko ističe da je prilikom razmatranja ruske inicijative otkriven pravi odnos država prema najvažnijim zadacima.

„Ogromna većina zemalja članica svetske organizacije – uključujući i Srbiju – tradicionalno podržava nacrt. Države tzv. kolektivnog Zapada, koje su u manjini, 2022. i 2023. godine istupaju protiv, nastavljajući sa revizijom rezultata Drugog svetskog rata, koji su utvrđeni u Povelji UN, Povelji i presudi Nirnberškog tribunala, kao i presudi Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok“, navodi on.

Ističe da značajnu zabrinutost izaziva negativan stav nekadašnjih prestonica Osovine – Berlina, Rima i Tokija, koji, prema njegovim rečlima, dovodi u sumnju iskrenost njihovih izjava o tome da su svesni svoje krivice za otpočinjanje najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Iznosi uverenje da se u Srbiji ruska osećanja o ovoj temi razumeju i dele i navodi da je srpski narod na svojim ramenima poneo teret Drugog svetskog rata, po cenu ogromnih žrtava i gubitaka.

„Želimo da uverimo srpsku javnost da ovakvi revizionistički pristupi Zapada neće ostati bez adekvatnog odgovora. Kao stalna članica SB UN, svesna svoje posebne uloge u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti, Rusija će uzeti u obzir rezultate glasanja o rezoluciji o borbi protiv glorifikacije nacizma prilikom razmatranja kandidature za nove članove SB UN, u kontekstu rasprava o njegovom proširenju“, ukazuje Bocan Harčenko.