BAP: Gradnja novog puta do Novog Sada izuzetno značajna za razvoj Bačke Palanke

0
193

Bačka Palanka dobiće još jednu vezu sa Novim Sadom i direktnu vezu sa auto-putem E-75. Nova brza saobraćajnica do Bačke Palanke, sa četiri saobraćajne trake od po 3,5 metra, ići će od Novog Sada preko Rumenke, pored Veternika, Futoga, Begeča, Gložana i Čelareva.

Planirano je da se novi put na raskrsnici kod Čelareva uključuje na postojeći državni put i buduću obilaznicu oko Bačke Palanke. Planirana brzina kretanja vozila biće 100 kilometara na čas. Nova saobraćajnica, biće najkraća i najbrža veza Bačke Palanke sa Novim Sadom i autoputem E-75, ali i najkraća veza Novog Sada sa Hrvatskom i alternativa postojećem državnom putu koji prolazi kroz centar Begeča, Futoga, Veternika i Novog Sada.

Predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica izjavio je povodom najave gradnje nove brze saobraćajnice da je reč o vrlo značajnom projektu za dalji razvoj Bačke Palanke, koji je ministar Goran Vesić najavio prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za gradnju novog mosta od Bačke Palanke do Neština.

– Novi put bi značajno unapredio život građana Bačke Palanke, i poboljšao naš privredni ambijent i unapredio naše ekonomske potencijale. Budući da nova saobraćajnica ne bi prolazila kroz centre naseljenih mesta, saobraćaj bi se odvijao brže i bezbednije, što građanima Bačke Palanke omogućava da lakše obavljaju svoje svakodnevne poslove. Istovremeno, nova saobraćajnica omogućiće učenicima i studentima iz Bačke Palanke da brže i bezbednije stignu do svojih škola i fakulteta u Novom Sadu i Beogradu.

Takođe, brži saobraćaj i brža veza sa Hrvatskom i Evropskom unijom, predstavlja dobru osnovu za razvoj postojećih privrednih potencijala, ali i za privlačenje novih investitora i otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta – rekao je predsednik opštine Bačka Palanka

JP „Putevi Srbije“ raspisali su javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije i Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti nove saobraćajnice. U planu je projektovanje benzisnkih pumpi, mesta za punjenje vozila na električni pogon, odmorišta, parkirališta i drugih objekata. Procenjena vrednost nabavke je 125 miliona dinara bez PDV-a. Predviđeno trajanje ugovora za ovaj posao je 18 meseci. Rok za dostavljanje ponuda je 26. januar.