Akcijom „Bolja cena“ se borimo protiv inflacije, mera će se nastaviti

0
329

Snižavanje cena osnovnih životnih namirnica i kućnih potrepština u akciji „Bolja cena“ je naša borba za smanjenje inflacije, borba za standard običnog naroda i ovo nije deo nikakve kampanje već akcija koja će se nastaviti, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Od danas je pojeftinilo još 16 proizvoda a koliko to pojeftinjenje iznosi pokazuje i korpa sa tim proizvodima koju je jutros kupio ministar finansija Siniša Mali jer su namirnice koje je kupio koštale 1.493 dinara, a bez sniženja bi koštale 2.644 dinara. U toj korpi su brašno tip 500, brašno tip 400, suncokretovo ulje, kiselo mleko, margarin, sirni namaz, crni luk, pasulj, kupus, pašteta, viršle, smrznuti grašak, džem, keks, pasta za, zube i sapun“, rekla je ona gostujući na TV Hepi.

Prema njenim rečima, sada ima oko 40 proizvoda kojima su snižene cene i prodaju se pod oznakom „Bolja cena“.

U ovu akciju su se uključili trgovinski lanci koji drže više od 80 odsto našeg tržišta, a pregovori će se voditi i sa onim trgovcima koji se još nisu priključili, da to urade.

Brnabić je pojasnila da su trgovci spustili marže na proizvode koji se prodaju po sniženim cenama.

„Za bolji standard građana se borimo i povećanjem plata i penzija, minimalne zarade koja će od 1. januara biti veća za rekordnih 17,8 odsto i iznositi 402 evra. Minimalac je u odnosu na pre 12 godina povećan dva i po puta“, rekla je ona.

Pozvala je penzionere da se prijave za Penzionersku karticu i navela da se do sada prijavilo oko 870.000 penzionera, te da je juče potpisano 16 novih ugovora sa firmama i institucijama koje će najstarijima obezbediti brojne pogodnosti i popuste.

Kao posebno važno premijerka je navela to što se plate i penzije povećavaju više nego što raste inflacija tako da će rast ovih primanja biti ne samo nominalan nego i realan.

(tanjug.rs)