U Zrenjaninu kompanija „Essex“ počinje sa radom na jesen – 160 novih radnih mesta

0
337
"Essex" kompanija u Zrenjaninu
Zrenjanin – U martu ove godine, kompanija „Essex“ je počela sa izgradnjom fabrike bakarnih žica za proizvodnju transformatora u ovom gradu. Početak proizvodnje očekuje se u septembru 2018. godine, najavio je Frederik Vejšar, predsednik kompanije Eseks Evropa.

Kompanija „Essex“ Evropa je deo američke kompanije „Superior Essex“. Ona u okviru firme iz Južne Koreje koja se zove LS grupa i koja predstavlja svetskog lidera u proizvodnji i distribuciji bakarne i aluminijumske žice. Imaju fabrike širom sveta – SAD, Kanada, Malezija, Meksiko, Nemačka, Francuska, i u mnogim drugim zemljama.

Predsednik ove kompanije je rekao da se trenutno u Nemačkoj odvija obuka ljudi koj će upravljati pogonom u Zrenjaninu. Najavio je i to da će svi radnici biti iz naše zemlje. Ukupno će biti otvoreno oko 160 radnih mesta.

Fabrika koja će početi sa radom u Zrenjaninu je prvi proizvodni pogon kompanije „Essex“ u čitavoj Istočnoj Evropi. Ukupna vrednost investicije iznosi 30 miliona evra.

Kompanija „Essex“ će iz Zrenjanina svoje proizvode isporučivati svuda u okruženju, naročito u automobilskoj industriji. Zauzima će oko 15.000 kvadratnih metara i nalaziće se u industrijskoj zoni grada.

U prvoj fazi proizvodnje, planirano je 12.000 tona žice. Zatim će se proizvodnja podići za po 3.000 tona. Krajni cilj kompanije je da se 2023. godine dođe do proizvodnje od 24.000 tona žice.