Ristić: Pretnja Tanjugu iz Albanije najozbiljnija u poslednjih nekoliko godina; Oštre osude UNS-a i SINOS-a

0
49

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić osudio je danas pretnje upućene novinarima Tanjuga i istakao da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

On je za Tanjug rekao da je Ministarstvo tim povodom odmah stupilo u komunikaciju sa MUP-om i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu – Odeljenjem za visokotehnološki kriminal.

„Mi smo čitavu noć bili u komunikaciji i na ovome se intenzivno radi. Nećemo se smiriti dok ove stvari ne isteramo na čistac“, rekao je Ristić.

On je rekao da je utvrđeno da je ta pretnja stigla sa teritorije Albanije.

UNS i SINOS: Međunarodne bezbednosne službe na KiM da pronađu ko preti Tanjugu

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na AP Kosovu i Metohiji i Sindikat novinara Srbije (SINOS) najoštrije osuđuju pretnje smrću koje su stigle na redakcijski mejl novinske agencije Tanjug i traže da međunarodne bezbednosne službe na AP KiM hitno pronađu osobu potpisanu kao Trim Bardi, koja je poslala tu preteću poruku.

U zajedničkom saopštenju naglašava se da bi pretnje trebalo ozbiljno da se shvate, tim pre što je AP KiM teritorija na kojoj se slobodno kreću ubice 17 srpskih i albanskih novinara, a da su prištinske vlasti bez ikakvog opravdanog razloga zabranile ulazak na ovu teritoriju novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović.

„UNS i SINOS pozivaju Evropsku (EFJ) i Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) na solidarnost sa novinarima novinske agencije Tanjug, a od kosovskih i međunarodnih institucija traže garancije za bezbednost novinara“, navodi se u saopštenju UNS-a i SINOS-a