Arheološko blago Rume čeka buduće turiste

0
135
people

Zahvaljujući lokalitetu Adžine njive – Brajkovo dva, koje je prošle godine otkriveno u ataru sela Klenak u sklopu zaštitnih arheoloških radova na trasi budućeg autoputa Loznica – Ruma, Ruma postaje važan deo kulturnog turizma Srema.

Prezentacija epohalnih otkrića predstavljena je široj javnosti u rumskom Kulturnom centru i privukla je veliki broj publike.

Sa istraženih 56 000 kvadratnih metara, lokalitet Adžine njive predstavlja jedan od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije. Istraživanja su otkrila četiri velika naselja koja datiraju iz 11. veka, rimskog perioda, bakarnog doba od pre 5000 godina i vinčanska naselja stara čak 7000 godina. Arheolozi koji su radili na istraživanjima kažu da i pored svog radnog iskustva od preko četiri decenije, do sada nisu videli ništa slično kao u Adžinim njivama.

Nakon devet meseci predanog rada, arheolozi su istakli da su istraživanja i dalje na početku. Ono što ovaj lokalitet čini izuzetno značajnim su upravo i fizički ostaci ljudi – 5 neolitskih sahrana vinčanske kulture koji su otkriveni na lokalitetu.

Sav materijal otkriven na lokalitetu Adžine njive, biće deo stalne postavke Zavičajnog muzeja u Rumi, nakon što rekonstrukcija muzeja bude završena.

Ova velika naučna otkrića predstavljaju i veliki potencijal za razvoj kulture i turizma rumske opštine, a lokalna samouprava nastavlja da pruža podršku naučnom timu koji radi na istraživanjima.

Adžine njive biće uvrštene u turističku ponudu opštine Ruma, te će se u budućnosti turistima pružiti mogućnost da sa vodičem posete arheološke parkove nedaleko od novog auto puta.