U Rudniku Kovin proizvodnja stabilizovana

0
334
rudnik-ugalj-kovin_660x330
Rudnik Kovin bavi se podvodnom eksploatacijom uglja, a nedavno se oporavio od neuspešne privatizacije. Proizvodnja je napokon stabilizovana. Započet je izvoz u Bosnu i Hercegovinu i osim tekućih obaveza servisiraju se i stari dugovi.

Preduzeće posluje bez državnih subvencija i spremno čeka novu prodaju.

Rudnik Kovin je 2007. godine, kao i još deset preduzeća u Srbiji, bio prodat bugarskom biznismenu Hristu Kovačkom. Kada je država tri godine kasnije poništila prodaju, kovinskom rudniku su ostali dugovi.

U poslednjih nekoliko godina preduzeće se oporavilo od posledica prve privatizacije.

„Dvehiljadedesete godine dolazi do raskida privatizacije, i od tada se mi borimo i poslujemo na tržištu. Imali smo neka nasleđena dugovanja, i sada saniramo te dugove. Isplaćujemo sve takse i doprinose, plate redovno isplaćujemo“, kaže Igor Bobić, generalni direktor Rudnika Kovin.

Rudnik Kovin radi bez zaliha, jer svih 230.000 tona godišnje proizvodnje uspe da proda.

„Deo proizvodnje je usmeren ka stanovništvu za grejanje, veliki deo toga ide ka industriji. Prodajemo ugalj ciglanama, cementarama i sličnim firmama“, kaže Bobić.

Pre neku godinu počeo je i izvoz u susednu Bosnu i Hercegovinu.

„Sećam se kad sam bio mali, učio sam da u Vojvodini uspeva žito, a u Bosni ugalj i druge rude. Međutim, evo malo neobično, ta je situacija promenjena“, kaže direktor.

Trenutni većinski vlasnik kovinskog rudnika je Vlada Srbije, ali ovo javno preduzeće ne dobija državne subvencije.

Rudnik Kovin čeka novu privatizaciju, a budući kupac imaće mogućnost da investira u razvoj, jer uz Dunav kraj Kovina leži preko 200 miliona tona lignita, a nalazište je do sada samo okrznuto, jer je od početka eksploatacije 1995. iskopano svega 4,5 miliona tona.

Prvobitno je tu bila planirana izgradnja termoelektrane, ali su ti planovi zaboravljeni zbog raspada Jugoslavije i sankcija koje su usledili.