VAUČERI I ODMOR: Koja mesta su najpopularnija u VOJVODINI

0
312

Turistički vaučeri koje država ove godine daje u trećem krugu podele, u Novom Sadu mogu da se koriste u tek 17 smeštajnih objekata. U pitanju su kuće, apartmani, seoska domaćinstava i sobe čiji su vlasnici voljni da prime goste na ovakav način. „Svi idu na Zlatibor”, žali se Vladimir Plavšić, jedan od ugostitelja sa te liste za Novi Sad, koji svoj konak uz vaučere pruža na fruškogorskim obroncima, u Starim Ledincima.

Tu je kuća s dvorištem i montažni bazen, a njegovi gosti su mahom mladi koji organizuju proslave rođendana ili zabave uz roštilj. Idealno je mesto za porodični odmor, ali on kaže da takvih turista ima malo. Donekle to razume, jer Srbija ima, kako navodi, lepih banja. Ako bi se prosečna porodica javila, smeštaj bi za pet noći, kaže, dao za četiri vaučera.

Maja Guzijan iz Turističke organizacije Novog Sada ističe da gradovi na početku nisu ni bili na spisku destinacija za odmor uz vaučer, već su se priključili naknadno. Navodi da su korisnici vaučera najčešće penzioneri, a oni umesto urbanih sredina radije biraju banje i planine.

„Uslov za korišćenje vaučera u nekom smeštaju minimum je pet noćenja. Kada bi to smanjilo na tri noćenja, možda bi bilo i više zainteresovanih za gradove”, smatra Maja Guzijan.

Turisti u Novom Sadu borave u proseku 2,7 dana, slično kao u gradovima drugde u svetu. Od proleća i sezone sajmova, a onda i zbog letnjih festivala, smeštaji su ovde popunjeni od 90 do 100 odsto, rezerviše se unapred i priliv turista je stalan, te je i slobodnih mesta malo.

Najbolji način da se oseti duh Novog Sada, savetuju turistički radnici, jesu šetnja starim gradskim jezgrom, poseta Muzeju Vojvodine, Zbirci strane umetnosti, Galeriji Matice srpske, Spomen-zbirci „Pavle Beljanski”, kao i obilazak Kreativnog distrikta, Petrovaradinske tvrđave i podgrađa, što su i festivalska mesta. Primamljive su i avanture po Fruškoj gori, obilazak istorijskih Sremskih Karlovaca, izletišta i manastira SPC, kao i ribljih čardi uz Dunav.

Za odmor u banjama u Vojvodini najtraženiji je za Vrdnik. Dragica Trifunović iz Turističke organizacije Irig kaže da TO više ne posreduju oko vaučera, pa nemaju podatak koliko ih kod njih ima, ali znaju da je interesovanje veliko. Od 60 takvih smeštaja, najviše ih je u Vrdniku. „Cene za sobu su oko 1.000 dinara po osobi, 2.000 dinara i više za apartman, a hotelski smeštaj je skuplji”, kaže naša sagovornica.

Jedan vrdnički apartman izdaje Dragana Đuran, koja četiri godine prima vaučere i kaže da ima odlična iskustva.

„Čujem se i razgovaram s gostima, za razliku od ’Bukinga’, gde ne znaš ko i kako ti dolazi. Prošle godine je vaučer bio baš dobar, 15.000 dinara. I ove godine je u redu, kada ga dele u tri puta, mada 5.000 nije neki iznos da bi se ljudi angažovali da u redu čekaju u pošti radi toga”, smatra Dragana, čiji apartman od 70 kvadrata, idealan za četiri osobe, dnevno košta 6.000 dinara.

Milica Šušnić iz Turističke organizacije Vojvodine kaže da osim za Vrdnik, veliko interesovanje i dalje vlada za Belu Crkvu i Palić. Prema njenim rečima, leto je i mnogi traže smeštaj uz vodu, pa se kapaciteti na belocrkvanskim jezerima brzo popune, ali zanimljive destinacije mogu da budu i gradovi poput Vršca, Sombora, Kikinde.

„Zanimljivo je selo Šušara kod Vršca. Tamo se nalazi mali muzej telefona, a jedno seosko domaćinstvo vodilo je goste iz Velike Britanije na posmatranje ptica i pešačenje na Zagajička brda, atraktivni deo Deliblatske peščare, gde se može samo peške”, navodi Milica Šušnić.

Bački Monoštor kod Sombora zovu i „selo na sedam Dunava” jer je okruženo vodom u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje. Šušnićeva ističe da Sombor ima sadržaje za pet dana i bogatu gastronomiju. Tu su galerija „Milan Konjović”, naše najveće ulje na platnu „Bitka kod Sente”, a u obližnjem Bezdanu može se videti tkačnica svilenog damasta, koja čuva priče o starom zanatu.

„Palić kraj Subotice svakako je velika destinacija, uz jezero, sa zoo-vrtom, a interesantan je i sam grad, sa svojom arhitekturom, Gradskom kućom, Savremenom galerijom, vinarijama…”, navodi ona, ali još ne može ništa da kaže u vezi sa akva-parkom, čije je otvaranje najavljeno za 1. avgust.

Kikinda u muzeju čuva izuzetno paleontološko otkriće, dobro očuvani skelet ženke mamuta – Kike, s glinokopa tamošnje fabrike. U gradu je i Muzej Tera sa zbirkom skulptura od terakote. Grad poznat i kao utočište sova ima, kažu, i jednu od najlepših ulica na svetu.

„Ima drvored, zasađen krajem Drugog svetskog rata, 389 stabala, najviše koprivića, javora, lipe. Ulica generala Drapšina je na 22. mestu najlepših na svetu, po oceni svetskog sajta ’Arhitektura i dizajn’”, napominju u Turističkoj organizaciji Vojvodine.