U Vršcu uručeni ključevi 40 novih stanova za izbegle iz BiH i Hrvatske

0
207

U Vršcu su danas uručeni ključevi 40 novosagrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 8.

„Ovo je veliki dan za svih 40 porodica kojima smo danas uručili klјučeve, dan kada su dobili svoj dom i konačno rešili stambeno pitanje. Godine neizvesnosti su iza njih, bili su prinuđeni da beže od progona i rata i prošli težak put. Na ovaj način pokazujemo da Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije brine o izbeglim licima, porodice iz Vršca danas započinju važan korak ka sigurnijem i bolјem životu“, rekla je prilikom uručivanja ključeva Nataša Stanisavlјević, komesarka za izbeglice i migracije Srbije, Ukupna bruto površina zgrade je više od 2.800 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je preko 1,22 miliona evra.

Gradnja je trajala oko godinu dana, a upotrebna dozvola izdata je 5. septembra 2022. godine, navodi Komesarijat za izbeglice.

„U okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), korisnicima je do sada dodelјeno ukupno 6.770 stambenih rešenja, a kada govorimo o Vršcu ukupno je dodelјeno 311 stambenih rešenja, a od toga u okviru RSP 110 stambenih rešenja“, rekla je Stanisavljević.

Kako je navela, danas postoji jasan plan kako je konačno moguće rešiti mnoga do sada nerešena i otvorena pitanja izbeglih lica, počevši od pobolјšanja položaja svih onih koji su se već integrisali, do jasnog rešavanja svih otvorenih pitanja onih koji još uvek čekaju na neko svoje rešenje.

„Obezbeđene su upotrebne dozvole za novoizgrađene stambene objekte na teritoriji jedinica lokalne samouprave Šabac, Šid, Lučani i Subotica, do kraja godine očekujemo dodelu još 100 stambenih jedinica za izbegličke porodice i u narednoj godini ćemo nastaviti sa tom politikom“, rekla je komesarka Stanisavlјević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilј da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Današnjem događaju su, uz komesarku, prisustvovali Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca, Holger Šreder, predstavnik Evropske komisije, Elen Stie, v.d. ambasadora, Ambasada Kralјevine Norveške u Srbiji, Nј.E. Jan Bratu, ambasador, šef Misije OEBS u Srbiji, Stefani Krauze, v.d. šefa Predstavništva UNHCR u Srbiji, Rainer Lovato, predstavnik Banke za razvoj Saveta Evrope, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravlјanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd, predstavnici drugih donatora, državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

(tanjug.rs)