U Galeriji Matice srpske 20. marta Francuski dan

Francuski dan

U galeriji Matice Srpske se povodom Međunarodnog dana frankofonije 20. marta, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, organizuje Francuski dan, u okviru programa Meseca frankofonije.

U saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu biće organizovani edukativno-zabavni obilazak Galerije Matice srpske na francuskom jeziku Potraga za blagom / La chasse au trésor, koji će biti dostupan za najavljene školske grupe od od 10.00 do 17.00 sati, a u 18.00 sati za sve zainteresovane posetioce biće održano kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti.

Program Potraga za blagom u trajanju od 45 minuta, baziran je na interaktivnim metodama rada. Usmeren je na razvoj istraživačkog duha i kreativnosti kod dece.

Uz dečji vodič i specijalnu mapu, rešavajući različite edukativno-didaktičke zadatke, deca će kroz igru otkrivati značajna umetnička dela nacionalne umetnosti.

Program će se održavati u prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske. Imaće pratnju kustosa i profesora francuskog jezika. Neophodno je najaviti posetu na broj telefona 021/4899 018 ili 021/ 4899 017.

Kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka na temu Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti biće održano na srpskom i francuskom jeziku. Cilj predavanja je ukazivanje na likovne veze između dve zemlje, Francuske i Srbije.

Pariz je bio i ostao jedna od nezaobilaznih stanica na putu stvaralačkog sazrevanja srpskih likovnih umetnika. Nova saznanja i inspiracija koju su pronalazili u ovoj svetskoj metropoli ostavili su neizbrisiv trag na njihovim platnima. Čuveni „grad svetlosti“ često je bio motiv srpskih modernih umetnika. Primere ovakvih dela možemo videti u stalnoj postavci XX veka Galerije Matice srpske.