U Apatinu se pravi nameštaj za čitav svet

0
183

Drvna industrija je veoma značajna privredna grana i ima veliki potencijal za izvoz. Pojedinim fabrikama nameštaja Zapadnobačkog okruga, modernizacija opreme i ulaganje u razvijanje posla, omogućava da se izrađuje i izvozi nameštaj visokog kvaliteta. Ovaj nameštaj odgovara različitim trendovima i potrebama klijenata u zemljama Evropske unije.

Apatinska fabrika nameštaja „Lumberlajn“, u vlasništvu je slovenačkih investitora. Ona posluje u Slobodnoj zoni, proizvodi nameštaj za strane hotele, kancelarije, škole, domove zdravlja, bolnice i isključivo su izvozno orijentisani.

U fabrici „Lumberlajn“ kažu da proizvodi, koji se rade u našoj zemlji, ravnopravno konkurišu na evropskom tržištu po svim kvalitetima i standardima. Neke od repromaterijala, kao što je iverica, pretežno se nabavlja na domaćem tržištu.

„Imamo program za koji mislim da smo jedinstveni u Srbiji, a to je izrada zidova za penjanje i taj proizvod naročito izvozimo za Kinu, Japan i većinu zemalja Evropske unije. Kupci iz inostranstva zahtevaju izuzetan kvalitet, poštovanje dogovora i rokova bez greške“, navodi vlasnik fabrike nameštaja „Lumberlajn“, Jasmin Mahič.

Planira se proširenje pogona, što znači i nova radna mesta. Kako navode potencijala ima, ali očekuju više sluha kada su u pitanju podsticaji za izvoz.

„Kao kompanija smo 95 odsto izvozno orijentisani, ali u tom smeru mi ne znamo ili nismo čuli da postoje podsticaji za firme drvne industrije koje su pretežni izvoznici, pa mislim da bi tu pomoć dobro došla“, dodao je Jasmin.

U proizvodnom pogonu 45 radnika je raspoređeno u dve smene. Dobili su priliku da afirmišu svoje znanje na najsavremenijim mašinama.

„Mnogo je lakše raditi na najsavremenijim mašinama kod kojih je sve kompjuterizovano. Rad na njima je bezbedniji i bolji nego na starim mašinama na kojima smo ranije radili i sticali praksu“, objašnjava radnik, Dušan Đaković.

U Zapadnobačkom okrugu, 25 preduzeća se bavi proizvodnjom nameštaja, od čega je pet izvozno orijentisano kako pokazuju  podaci Regionalne privredne komore Sombor. Tokom 2017. godine, ove kompanije ostvarile su izvoz roba u vrednosti preko 4.000.000 evra, što je dvostruko više nego 2016. godine.