Tržište rada u Vojvodini:  Kako do idealnog zaposlenja

0
201

Pronalaženje posla je uvek izazovan zadatak, pogotovo ukoliko ste tek navršeni student i nemate radnog iskustva, ili jednostavno želite napredak u karijeri i bolje plaćen posao. Određene profesije povećavaju šansu za zaposlenjem, ali veliku ulogu igra i mesto gde tražite posao, budući da veći gradovi imaju bogatiji izbor poslovnih ponuda. Međutim, Vojvodina kao region, pored svojih vodećih gradova, podstiče i razvoj seoskih sredina, te kroz različite programe podrške motiviše mlade na pokretanje sopstvenih biznisa. Kako biste postigli uspeh prilikom potrage za poslom, neohodno je upoznati se sa osnovnim karakteristima na tržištu rada i i adekvatno odgovoriti na njegove potrebe. U narednim pasusima pročitajte i koji koraci su potrebni kako bi se ispunio željeni cilj i pronašla idealna poslovna prilika.

Aktuelna situacija na tržištu rada

Vojvodina se po stopi zaposlenosti nalazi na drugom mestu, odmah posle Beograda i njegove okoline, a prema podacima Zavoda za statistiku, prosečna plata za period januar-mart 2022. godine iznosila je 585 evra. Iako visoko obrazovanje povećava šansu za zaposlenjem i čini da se bolje kotirate među konkurencijom, ipak, određeni broj građana sa fakultetskim diplomama se i dalje nalazi na birou. Pokrajinska služba za zapošaljvanje može biti jedan od prvih koraka prilikom potrage za poslom, pogotovo ukoliko ste tek završili studije. Sa druge strane, postoji velika potreba za stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologije, radnicima u oblasti trgovine, medicinskog kadra, ali i onih koji se bave različitim zanatskim poslovima. Za ovakve poslove vam nije potrebna diploma, a finansijska nadoknada je zadovoljavajuća.

Gradovi sa najbogatijom ponudom poslova

Jedan od najrazvijenijih gradova naše zemlje nalazi se upravo u Vojvodini i zbog svojih mnogobrojnih prednosti privlači veliki broj onih koji žele da se dodatno obrazuju ili porfesionalno napreduju. Novi Sad je svojevrsni ekonomski centar koji godinama unazad privlači veliki broj inostranih kompanija i na taj način ponudu poslova čini jednu od najbogatijih u Srbiji. Pored toga, pruža bezbroj prilika za usavršavanje i nadograđivanje znanja, što je takođe jedan od osnovnih preduslova za uspešnu karijeru. Budući da se ponude na tržištu rada menjaju gotovo svakodnevno, redovno praćenje aktuelnih oglasa za posao koje Novi Sad ima, postaviće vas korak ispred ostalih kandidata i povećati šanse kada je u pitanju nova poslovna prilika. Ne smemo zaboraviti Suboticu, kao još jedan od vodećih gradova IT industrije u našoj zemlji. Sve je više kompanija koja otvaraju kancelarije u ovom gradu na severu Bačke, a mladi se kroz kvalitetne obrazovne programe motivišu za usavršavanje u ovoj najtraženijoj oblasti.

Važnost radne biografije

Kada ste se detaljno uputili u aktuelnosti na tržištu rada, vreme je da preduzmete konkretne korake i započnete sa izradom vašeg CV-ja. Radna biografija predstavlja jedan od najznačajnih faktora u procesu potrage za poslom, a ako je kvalitetno napisana, nesumnjivo će vas približiti radnom angažmanu. Ne zaboravite da ona predstavlja prvi dodir sa potencijalnim poslodavcem i može da vam omogući ulaznicu za intervju. Iz tog razloga, neophodno je pažljivo pristupiti njenoj izradi i istaći sopstvene kvalitete, imajući u vidu opis posla za koji ste aplicirali. Ukoliko nemate prethodno radno iskustvo, akcenat stavite na vaše obrazovanje, dodatne kurseve koje ste pohađali, veštine koje posedujete, kao i eventualni volonterski angažman.

Umrežavanje i oglašavanje na specijalizovanim sajtovima

Biti u kontaktu sa ljudima koji se bave sličnim poslom velika je prednost, pogotovo ukoliko tražite novi angažman i želite konstantno da napredujete. Pohađanje različitih seminara i skupova iz vaše branše može biti dobra prilika da upoznate potencijalne klijente ili kolege, a istovremeno se i uputite u aktuelna dešavanja koja se odvijaju u vašem sektoru. Specijalizovani sajtovi za pretragu poslova pružiće vam uvid u to kako izgleda potražnja i koje ponude su najzastuljenije. Jedna od najpopularnijih socijalnih mreža za zapošljavanje Linkedin, povezaće vas sa stručnjacima iz različitih sektora, a koji mogu biti vaši potencijalni saradnici ili poslodavci. Održavanje kontakata sa nekadašnjim kolegama sa fakulteta, bivšim saradnicima ili mentorima veoma je značajno, jer nikada ne znate kada će neko od njih biti u potrazi za pojačanjem i ponuditi vam angažman. Veliki broj traženih pozicija zapravo nikada ne bude ni oglašeno na sajtovima, već se poslodavci fokusiraju na preporuke, jer time dobijaju kandidate od poverenja.

Sever naše zemlje je po svemu sudeći pogodan region za sve potražioce poslovnih prilika, a konstantan rast novootvorenih kompanija u njegovim većim gradovima, čini ga pogodnim mestom za profesionalni napredak. Upoznavanje sa karakteristikama na tržištu rada i preduzimanje konkretnih akcija zasigurno će vas odvesti korak dalje i obezbediti vam željeno zaposlenje.