TITEL: Uslovi u seoskim školama sustižu gradske

0
186

Nova školska godina u O.Š. „Svetozar Miletić“ u Titelu, počela je kompletnim renoviranjem škola Izdvojenih odeljenja Lok, Gardinovci, Vilovo kao i Gornja škola u Titelu. Radovi na rekonstrukciji školskih objekata, odvijali su se tokom leta, a njihovim završetkom, neće biti gašenja niti spajanja odeljenja. Učenici viših razreda iz izdvojenih odeljenja Loka i Gardinovaca neće morati da putuju u Titel. Oni će kao i do sada svoje osnovno obrazovanje sticati u svojim mestima.

Kompletnu finansijsku podršku pružili su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice i Opština Titel na čelu sa predsednikom opštine mr Draganom Božićem.

Preostaje najobimniji posao, a to je kompletno renoviranje Matične škole u Titelu. Sredstva za finansiranje kompletnog projekta rekonstrukcije, obezbedila je lokalna samouprava Opštine Titel a troškove rekonstrukcije snosi Ministarstvo za javna ulaganja Republike Srbije. Finansiranje rekonstrukcije kompletnog objekta je planirano u Budžetu Republike za narednu budžetsku 2024. godinu. Sve potrebne dozvole za ovako obiman poduhvat ishodovane su od strane lokalne samouprave.

Ministarstvo prosvete, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i lokalnu samoupravu, kao i lokalna samouprava velika su podrška O.Š.“Svetozar Miletić“ Titel koja obrazuje u osnovnom obrazovanju decu četiri naselja opštine Titel. Sve se to čini kako bi se poboljšali uslovi za đake i nastavni kadar, a seoske škole po uslovima približile gradskim.

Pregornim i posvećenim radom direktora škole, mr Petra Kojića, učenika, nastavnika, učitelja kao i roditelja i sami su svojim doprinosom takođe oplemenili prostor, škola je dobila kvalitetnije uslove za boravak i rad dece i nastavnog osoblja. Ova Osnovna škola je još uvek među malobrojnim u Srbiji koja ima osnovanu Učeničku zadrugu „Zvrk“ koja izrađuje razne upotrebne predmete i štampa majice i reklamni materijal i tako doprinosi ulaganjima za bolje uslove. Na poslednjem konkursu Ministarstva prosvete ova Škola je dobila tražena sredstva za Zadrugu o čemu će sutra u Beogradu u prisustvu ministarke prosvete prof.dr Slavice Đukić Dejanović, direktor Škole potpisati Ugovor o ovim sredstvima.

 

 

Autor: B.Kojić