STOČARI TRAŽE HITAN SASTANAK sa predsednikom i premijerkom, predlažu niz mera

0
216
krave

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiču, u kome zahteva hitan sastanak na kome bi se dogovorili o pomoći države stočarima u žitaricama.

„Tražimo hitan sastanak radi dogovora o pomoći proizvođačima goveda, svinja i ovaca u žitaricama, kako ne bi i ovo malo stočnog fonda otišlo na prinudno klanje“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da stočari traže i formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati u Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i Skupštinskom odboru za poljoprivredu.

SPAS traži i uvođenje, prelevmana na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla) mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Osim toga, to udruženje je navelo i da zahteva da se redovno isplaćuju subvencije i podsticaji u Vojvodini, kao i u ostatku Srbije, i to i za velike i za male poljoprivrednike.

Oni traže i da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda u poljoprivredi i time ne naplaćuje taksa za odvodnjavanje.

U pismu je navedeno da će na sastanku predložiti niz mera kako bi se zaustavilo „gašenje“ stočarstva i iseljavanje stanovništva iz sela.

(Beta / N1)