Sremska Mitrovica izviždala vest o „nalogu za hapšenje“ Putina; Vučić: Gde ode svet

0
161

Ono što je jedino sigurno jeste da idemo u pravcu dalje eskalacije kojoj nema kraja. Plašim se da čak idemo i u pravcu najvećeg sukoba ikada u istoriji sveta, ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao vest o „nalogu za hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina.

„I pitam se ima li iko na svetu na pameti da ovom ludilu stane na kraj i da li neko razume kakvim posledica idemo. I da li je to sada obelodanjeno pred posetu Si Đinpinga, da ne učestvujem sada u raznim zavereničkim teorijama, glupo bi bilo“, rekao je Vučić.

Vučiću je vest o „nalogu za hapšenje“ ruskog predsednika stigla tokom posete Rumi, koju je on sa telefona pročitao, prevodeći sa engleskog jezika.

„Gde ode svet… samo da mi ne odemo za njim. Taman sam pomislio kako imamo mnogo lepih vesti, a onda vidite da se sve mnogo komplikuje, na kraju samo da izbegnemo da mnogo toga bude po našoj glavi“, dodao je Vučić.

Vučić nakon Rume obišao Sremsku Mitrovicu gde je rekao da će Zapad posle izdavanja „naloga za hapšenje“ ruskog predsednika Vladimira Putina dodatno pojačati pritisak na „na one koji nisu bili dodatno protiv Rusije“ i da će posle ove odluke njegova pozicija u Ohridu biti teža.

„Kako će to da utiče na našu zemlju“, zapitao se Vučić pred okupljenom masom koja je na pomen „naloga za hapšenje“ počela da zviždi.

„Svet klizi u dodatnu eskalazicju i ubrzavanje sukoba. To će u Rusiji izaći na javni podsmeh, a nije to stvar koja je ni za osmeh, a kamoli podsmeh. Zapad je pokazao da će ići do kraja i da se ne sekira od eskalacije. Mnogo će vode proteći dok se krvavi sukob u Ukrajini ne zaustavi. Ovo govori da će svi da igraju na sve ili ništa i da će posledice u svetu biti mnogo gore“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da odluka protiv predsednik Putina govori da će „Zapad da izvrši dodatni pritisak na one koji nisu bili dodatno protiv Rusije.

„Vidite poziciju Turske i Mađarske; odjednom su i jedni i drugi za Finsku u NATO-u što će reći da do posete Si Đinpinga, Zapad podiže i turski basen i da svima šalju signali da će svi koji flertuju s Putinom snositi teške i užasno teške posledice. Svestan sam situacije sa kojom ćemo mi da se susretnemo“, rekao je Vučić.

„I sa ovim će nama biti teže u Ohridu, moraćemo da promiljšamo svaki potez u budućnosti, moraćemo da budemo odgovorni“, naglasio je Vučić.

On je rekao da se plaši da „nismo daleko od izbijanja trećeg svetskog rata“ i da je cilj državne politike da se Srbija sačuva daleko od svakog sukoba.

„Naš cilj je da naš državni i nacionalni brod moramo da vodimo do mirne luke i sačuvamo Srbiju daleko do sukoba i da gledamo svoja posla. To je naš sveti zadatak, veći i važniji nego ikada“, zaključio je predsednik Srbije.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je „naloge za hapšenje” predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.