ponedeljak, 11 decembra

Slobodna zona u Subotici među najboljima u Srbiji, promet veći od milijardu evra

0
143
fabrika

Slobodna zona u Subotici među najboljima je u Srbiji po ukupnom prometu, vrednosti izvoza i pruženim uslugama, pokazuje izveštaj o poslovanju slobodnih zona u našoj zemlji. Ostvarena proizvodnja u ovoj zoni porasla je za skoro 150 miliona evra, a ukupan promet za više od 400 miliona, tako da je premašio milijardu evra.

Po ostvarenom prometu u prošloj godini, Slobodna zona u Subotici nalazi se na drugom mestu u Srbiji, tik iza zone u Beogradu, a zajedno sa Novim Sadom, Pirotom i Užicem čini skoro tri četvrtine prometa svih zona u Srbiji. U odnosu na godinu pre, nivo proizvodnje i izvoza porastao je za više od trećine.

„To je istorijski rezultat Slobodne zone Subotica, budući da je u prethodnoj godini ostvaren promet od negde oko 680 miliona za 2021. Naša istorijska godina bila je 2019., kada smo ostvarili 938 miliona, tako da je rezultat koji smo ostvarili u 2022. godini zaista istorijski i mi očekujemo, odnosno trendovi koje pratimo ove godine nam pokazuju da će ove godine rezultat biti svakako bar za 10 do 20 posto, na današnji dan kada bismo posmatrali, biti bolji“, ističe direktor Slobodne zone u Subotici Saša Gravorac.

Sa ostvarenim izvozom većim od 360 miliona evra, Flender, Bojsen i Kontitek iz zone u Subotici su među 10 najuspešnijih korisnika slobodnih zona u Srbiji. Ukupna vrednost proizvodnje preduzeća u subotičkoj zoni premašila je pola milijarde evra. Korisnici zone u Subotici u svoje poslovanje uključuju sve više domaćih preduzeća, tako da sada broje više od 40 kooperanata iz Subotice i regiona.

„To je u skladu sa našom strategijom i našim opredeljenjem da se što više domaće privrede uključi u rad sa našim korisnicima, odnosno da integrišemo domaću privredu u pružanje usluga našim korisnicima“, dodaje Gravorac.

Po obimu pruženih usluga, Slobodna zona u Subotici je najbolja u Srbiji. Zahvaljujući njenom uticaju na privredu regiona, svoje usluge pruža i na teritoriji Kikinde, a u budućnosti se to očekuje i na području Sente i Kanjiže.

(rtv.rs/Boris Šuman)