Skupština danas nastavlja raspravu o Izveštaju o Kosovu i Metohiji

0
196

Skupština Srbije nastavlja danas raspravu na posebnoj sednici na kojoj je predstavljen Izveštaj o Kosovu i Metohiji, a kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi dan zasedanja obeležio je incident do kojeg je došlo kada su nakon skandiranja poslanici opozicionih stranaka prekinuli obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U incidentu su učestvovali poslanici Dveri, Narodne stranke i DSS-a, koji su skandiranjem ometali Vučića i govorili „izdaja“, „predaja“, „ostavka“ a zatim su krenuli ka predsedniku.

Na to su ustali poslanici SNS-a i došlo je do koškanja između poslanika SNS-a i obezbeđenja.

Predsednik Vučić izjavio je nakon incidenta da su opozicioni poslanici cirkusom koji su napravili u parlamentu naneli ogromnu štetu Srbiji.

Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas, poručio je Vučić poslanicima opozicije koji su ga prekinuli dok se obraćao predstavnicima Srba sa KiM i odgovarao na poziv lidera Dveri Boška Obradovića da Skupština odbaci francusko-nemački predlog za KiM.

Predsednik je obraćajući se na kraju jučerašnjeg zasedanja poručio da su svi neuspesi Srbije rezultat naših zađevica, neslaganja…

„Mnogo mi je žao što ste ovo danas uradili. Sebi ste naštetili, za to mi je manje žao, ali mislim da je Srbija danas pretrpela udarac zbog onoga što ste uradili“, kazao je Vučić govoreći o današnjem incidentu.

Rekao je i da se nada se da će to biti brzo zaboravljeno.

„Mi svi zajedno, koliko god različito mislili, moraćemo što je moguće više jedinstveno da se borimo za našu otadžbinu kojoj neće biti lako u narednom periodu“, kazao je predsednik obraćajući se poslanicima.

Poslanici opozicije uglavnom su kritikovali predlog jer, kako oni tvrde, podrazumeva članstvo tzv Kosova u UN, ali su saglasni da dijalog sa Prištinom treba nastaviti.

Predsednik je na to poručio da nije za članstvo tzv. Kosova u UN, kao i da nikada neće priznati nezavisno Kosovo, ali da moramo da vodimo dijalog sa Prištinom jer bi svaki eventualni sukob bio katastrofalan za Srbiju.

Vučić je obavestio poslanike da je nakon jučerašnjeg incidenta premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokrenuo talas demonstracija i da će danas izvesti studente u Prištini da protestuju protiv Zajednice srpskih opština.