Ruski sportista dao svoj život za Donbas! – U časnoj borbi poginnuo osvajač zlatne medalje

0
238

Veliki broj sportista iz Ukrajine i Rusije dao je svoje živote u oružanom sukobu dve države koji traje od 24. februara prošle godine.

Poslednji među žrtvama je Sergej Uvicki. Osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u karateu (2010) i generalni sekretar Kjokušin federacije Rusije. Poginuo je u ratnoj zoni prilikom izvršavanja borbenog zadatka.

Sergej Uvicki smrtno je stradao dok je obavljao borbenu misiju u Donbasu. Imao je 41 godinu, bio je zaslužni sportista Rusije. Na ratište je otišao kao član dobrovoljačkog odreda „Sojuz“ RSBI, koji je sastavljen od bivših i sadašnjih sportista. U ovom odredu bilo je preko 100 poznatih sportista i instruktora. U decembru 2022. bili su na obuci u Čečeniji, u centru Gudermes. Od 5. januara odred je upućen na ratište u Donbas.

Sergej UvickiFOTO: PRINTSKRIN

Pored Uvickog, pripadnici odreda su Sergej Plehanov (dvostruki šampion Ojama kupa u Japanu, japanski šampion K1), Viktor Gorn (šampion Svetskog kupa, šampion Evrope), Vsevolod Mohirjev (trener i šef jednog od gradskih kjokušinkai organizacija). Komandant odreda je Ramil Gabasov (izvršni direktor RSBI i direktor Svestilskog karate saveza).

„Kjokušin federacija Rusije izražava najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Sergeja i svima koji su imali sreću da poznaju ovu svetlu osobu. Počivaj u miru. Uvek ćemo te pamtiti“, navodi se u saopštenju organizacije.

Sergej Uvicki
FOTO: PRINTSKRIN

Portal Superkarate.ru dao je tekst posvećen Sergeju Uvickom:

„Bio je vlasnik jednog od najmoćnijih lou kikova u modernom kjokušinu. Sergej Uvicki imao je 41 godinu, bio je sportista iz Perma. Diplomirao na Permskom nacionalnom istraživačkom politehničkom univerzitetu. Majstor sporta međunarodne klase, šampion Evrope, osvajač srebrne medalje japanskog prvenstva i apsolutnog šampionata Evrope, višestruki pobednik raznih ruskih i međunarodnih turnira. Bio je generalni sekretar Ruske kjokušin federacije, vlasnik crnog pojasa trećeg dana. Borac, koji je tokom cele karijere bio deo elitnog ruskog tima borilačkih veština.“