Šidski atar među najpogođenijim u Vojvodini: Šteta na 20 hiljada hektara!

0
152

Vlada Republike Srbije će danas na sednici doneti odluku o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica elementarnih nepogoda prourokovanih klimatskim promenama koje su zadesile Republiku Srbiju čiji će cilj biti materijalna pomoć poljopriverdnim proizvođačima koji prijave štetu na svojim usevima, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković tokom obilaska neveremenom pogođenog šidskog atara. Ona je sa predsednikom Opštine i proizvođačima razgovarala o trenutnoj situaciji i prevazilaženju problema.

 Ministarka Tanasković je obišla oborene i uništene voćnjake u Šidu i pozvala sve poljoprivrednike koji imaju štetu od nevremena koje je 19. jula protutnjalo Šidom i za sobom ostavilo strašne scene da istu prijave lokalnoj samoupravi.

Lokalni proizvođači u razgovoru sa ministarkom istakli su da je situacija ozbiljna. Na nekim posedima šteta je i 100 odsto.

Šidski atar je među najpogođenijim u Vojvodini. Šteta je naneta na 20 hiljada hektara. Procenjeni gubici za sada u Šidu iznose preko 14 miliona evra, kažu u lokalnoj samoupravi koji su već 20. jula pozvali sve u Šidu koji imaju štetu da istu prijave putem viber aplikacije.

Kako je rečeno u Šidu Odlukom Vlade Srbije od danas će Radna grupa koordinirati aktivnosti na saniraju posledica elementarnih nepogoda koje su zadesile Srbiju.

Da podsetimo, olujno nevreme 19. jula pogodivši celu Srbiju nanelo je ogromnu štetu i poljoprivredi ostavivši mnoge proizvođače bez useva, zasada, ali i voćnjaka. Oči poljopriverdnika sada su uprte u državu, od koje očekuju pomoć u prevzilaženju novonastale situacije.

Tanasković je obišla dva poljoprivredna gazdinstva sa teritorije Opštine Šid koja su pretrpela veliku štetu tokom nevremena i poručila da će država „stati iza svake štete koja je nastala“.

Ministarka je sa vlasnicima gazdinstava Rašić i Grozdanić, čije je voćnjake obišla razgovarala o gubicima sa kojima su se suočili zbog nevremena i obećala pomoć.

„Država će stati iza svake štete koja je nastala, zato je bitno da se one popišu. Pozivam sve predsednike opština, nakon što je prošle nedelje to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, promovišući veliki projekat LID, jer ta sredstva mogu biti delom opredeljenja i za klimatske promene u delu koji je prihvatljiv Svetskoj banci i francuskoj agenciji. Potrebno je to iskoristiti, naročito u delovima gde je šteta načinjena poplavom ili usled ove katastrofe“, rekla je ministarka.

Zasad krušaka gazdinstva Rašić, na skoro šest hektara, po visokim standardima proizvodnje, uništen u nevremenu u potpunosti.

„Uključeni smo u IPARD program, deo investicije sam finansirao kreditom, a da ne pominjem izgubljene četiri godine eventualnog profita, sad kad je rod trebao da uđe u komercijalne tokove“, istakao je Aleksandar Rašić.

Sa ministarkom poljoprivrede ovo gazdinstvo i gazdinstvo Grozdanić u istom ataru je obišao i predsednik opštine Šid Zoran Semenović, koji je istakao da je za sada procenjena šteta u toj opštini na 14 miliona evra.

„Pozivam sve ljude koji su pretrpeli štetu u poljoprivredi i na svojim objektima da se jave, da možemo što pre reagovati i da pred Vladu Srbije izađemo sa konkretnim zahtevom da se pomogne. Izgubljeni zasadi su sve što su naši ljudi imali u šta su seljaci uložili sve svoje resurse“, rekao je Semenović.

(rtv.rs/tanjug.rs)