„Sela kao ogledalo napretka grada“: Otkrivanje murala i kotlićijada u Divošu

0
122

U okviru manifestacije „Divoška kolićijada“ koja je proteklog vikenda održana u ovom fruškogorskom selu svečano je predstavljen i mural posvećen jednom od najboljih sportista sveta, Novaka Đokovića.

Mural je oslikan na objektu Doma kulture, a površine je 60 metara kvadratnih. Izrada je trajala oko dve nedelje, a za njega su bili zaduženi slikari iz Sremske Mitrovice, Milan Kardaš i Vojislav Krstić.

Prema rečima predsednika saveta Mesne zajednice Divoš Stefana Zoranovića, oduševljenje muralom iskazali su ne samo meštani, već i svi koje pute nanese u ovo mesto. On se prilikom predstavljanja murala zahvalio svima koji su dali doprinos da se on izradi i najavio da će se u Divošu nastaviti sa raznim akcijama, a sve u cilju uređenja sela.

– Pozitivni su komentari na mural i to je ono što nas raduje, jer bilo koje umetničko delo, ukoliko nije ponuđeno publici, gubi smisao. Inače, mural ima univerzalnu poruku o vrednosti, o vremenu, herojstvu prethodnih generacija koje su spojene sa spomenikom junaku u centru sela, medaljom koja se simbolično pojavljuje iza borca kada se posmatra iz jednog specifičnog ugla. Đoković je u istom položaju tela kao sam borac na spomeniku, dok je velika figura dominanta na samom muralu i simbolizuje univerzalnu pobedu, pored individualne, Đokovića i Srbije. Sve je nekako ovekovečeno srpskom zastavom, koja grli ove figure i uspinje se iznad medalje i vijori se visoko u nebo – objasnio je Kardaš.

Što se tiče same „Kotlićijade“ ona je održana u Divošu posle pauze duge čak deset godina. Nakon što je stručni žiri ocenio jela, prvo mesto pripalo je ekipi “Drinkeri” iz Divoša, predvođenom Vladimirom Vukomanovim, drugo je zauzela „Ljuba“ sa kapitenom Predragom Pendom, a trećeplasirani su bili gosti iz Vizića, na čelu sa Nenadom Nešićem.

Otvaranju murala i “Divoškoj kotlićijadi” prisustvovali su između ostalih i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport, Vasilj Ševo, generalni sekretar Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica Nemanja Crnić i drugi gosti.

Manifestacija je organizovana uz podršku Grada Sremska Mitrovica, Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i Centra za kulturu “Sirmijumart”.

 

 

*Tekst objavljen u okviru projekta „Sela kao ogledalo napretka grada“ koji je sufinansiran sredstvima budžeta Grada Sremska Mitrovica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.