Savet za nacionalnu bezbednost dao saglasnost da Orlić bude imenovan za direktora BIA

0
141

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je današnjom redovnom sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je data saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije.

Na sednici je razmatrana aktuelna bezbednosna situacija u regionu sa posebnim osvrtom na stanje u Republici Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Kako se navodi, Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj sednici dao saglasnost za imenovanje Vladimira Orlića za direktora Bezbednosno-informativne agencije u skladu sa Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti Republike Srbije.

Prema tom zakonu, Savet za nacionalnu bezbednost daje mišljenje Vladi Srbije o predlogu za postavljenje i razrešenje direktora službi bezbednosti.

Orlić je završio Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu – Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, Smer za telekomunikacije (2007), gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).

Obavljao je dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini od 2016. do 2020. godine, potpredsednika Narodne skupštine od 2020. do 2022. godine, kao i predsednika Skupštine Srbije 2022. do 2024. godine.

Član je SNS od 2008. godine, a od od 2021. je potpredsednik Glavnog odbora stranke.

Na mestu vršioca dužnosti direktora BIA od 7. decembra 2023. godine nalazi se Tomislav Radovanović pošto je prethodni direktor te agencije Aleksandar Vulin podneo ostavku.