SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini

0
147

 Dvesta šesnaesti dan rata u Ukrajini. U četiri ukrajinska okruga poslednji dan se glasa o pripajanju Rusiji. Velika Britanija zbog referenduma uvodi sankcije ruskim zvaničnicima. Kremlj saopštava da se kontakti Moskve i Vašingtona o nuklearnom oružju odvijaju sporadično. Putin poručuje da se Zapad prema Rusiji mora odnositi s poštovanjem. SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini.

Ukrajinske snage pojačale su napade i na više linija fronta postižu uspeh, saopštava predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Pažnja Moskve, s druge strane, usmerena je na referendumima o pripajanju Rusiji u oblastima Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, prenosi Rojters.

Britanska vlada, u međuvremenu, objavila je novi paket sankcija ruskim zvaničnicima i predstavnicima organizacija povezanim sa sprovođenjem referenduma u četiri ukrajinske oblasti.

Dok Vašington tvrdi da su u stalnom kontaktu sa Moskvom zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o nuklearnom oružju, Kremlj poručuje da se kontakti odvijaju sporadično, ali da su na odgovarajućem nivou.

Prema rečima američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Kremlj ima nuklearni „lanac komandovanja“, ali je i neizvesno da li bi iko rekao Putinu „ne“ , ukoliko odluči da upotrebi nuklearno oružje.

Putin, istovremeno, poručuje da Zapad prema Rusiji mora da se odnosi s poštovanjem.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na Generalnoj skupštini u Beču istakla je da je hitno potrebno uspostaviti zaštitnu zonu u Zaporožju, te da je to jedino rešenje kako bi se stabilizovala situacija oko najveće evropske nuklearne elektrane.

SAD najavljuje da će obezbediti 457,5 miliona dolara nove pomoći Ukrajini, namenjene civilnom sektoru. Ukupna vojna pomoć administracije američkom predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini premašila je 15,8 milijardi dolara, saopštava Stejt department.