Rekonstrukcija bolnice u Kikindi

0
253
hospital

Nakon tromesečnog zastoja, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji kikindske Opšte bolnice. Iako je u uslovima značajnog poremećaja na tržištu građevinskog materijala, kao i drugih objektivnih problema teško govoriti o rokovima, prva faza projekta, koja podrazumeva kompletnu rekonstrukciju tri zgrade starog dela kompleksa Bolnice, trebalo bi da bude završena do kraja ove godine.

Kako naglašavaju u kikindskoj lokalnoj samoupravi, više je objektivnih razloga koji su prouzrokolavali tromesečni zastoj u radovima u okviru prve faze rekonstrukcije kikindske opšte Bolnice.

„Pre svega ova ekonomska kriza , kao i rat u Ukrajini, koji je napravio ozbiljan poremećaj na tržištu. Cene građevinskog materijala skočile su nekontrolisano, a i sama nabavka materijala nije išla očekivanom dinamikom, pogotovo kadaja je reč o materijalu iz uvoza. S druge strane, tranformacija bivše Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u Ministarstvo za javna ulaganja iziskivalo je vreme.“ – naglasio je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika Kikinde.

Iako je za prvu fazu radova bila planirana investicija vredna oko 340 miliona dinara, taj iznos će sasvim sigurno biti korigovan. Zastoji u radovima nisu probili planirane rokove, a kako je rečeno, prvo bi trebalo da budu zavšeno radovi na zgradi u kojoj su odeljenja fizijatrije, patologije, psihijatrije.

„Rok je da u narednih 90 dana budu završeni radova na ovoj zgradi, a nakon toga trebalo bi da počne i rekontrukcija Dečjeg i Infektivnog odeljenja. Očekujemo da do kraja ove godine budu završeni kompletni radovi u okviru prave faze rekonstrukcije kikindske Bolnice.“ – rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Rekonstrukcija starog dela kompleksa Bolnice je i u organizacionom smislu ozbiljan zadatak za zaposlene u toj zdravstvenoj ustanovi, jer to podrazumeva izmeštanje pacijenata i drugačiju organizaciju posla.

„Trudimo se pacijenti ne trpe, dopsta problema nam zadaje i kovid infekcija, koja nam praktično zauzima jedan deo Bolnice. U svakom slučaju, organizovali smo se dobro, kontrolišemo situaciju i , ono što je najvažnije, pacijenti nisu ugroženi.“  rekla je dr Vesna Tomin, direktorka Opšte bolnice Kikinda.

Pored aktuelnih radova, u narednom periodu očekuje se nabavka savremene medicinske opreme, koja će omogućiti viši kvalitet rada, bolju zdravstvenu zaštitu, kao i komfornije uslove za pacijente.

(rtv.rs/Tatjana Popović)