Recept za prirodni sirup protiv upornog kašlja

0
661

Luk je veoma hranljiva i zdrava namirnica, a ono što ga čini tako lekovitim je sadržaj vitamina A, B1, B2, PP, C i fitoncida, koji čine moćnu kombinaciju kada je u pitanju odbrana vašeg organizma.

Vitamin A pomaže u održavanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema i zajedno sa vitaminom B2 obezbeđuje pravilno funkcionisanje sluzokože i respiratornog trakta. Vitamin C jača imuni odgovor organizma, skraćuje trajanje prehlade i podstiče rast i efikasnost imunih ćelija, a podstiče i povećanje količine interferona koji deluje antivirusno. Fitocidi se odlikuju jakim antibakterijskim svojstvima, sprečavaju razvoj i širenje virusa u telu i uspešno se bore čak i sa tuberkulozom.

Sirup od luka se veoma lako priprema, jeftin je, zdrav i može se davati i odraslima i deci. Preporučuje se kod kašlja, smanjenja sluzi (količine nagomilane sluzi u disajnim organima), snižavanja telesne temperature i drugih zapaljenskih procesa, posebno gornjih i donjih disajnih puteva. Luk ubrzava cirkulaciju, što podstiče znojenje i eliminaciju toksina i virusa iz organizma.

Recept za sirup od luka:

1 veliki luk
2-3 kašike šećera ili crni luk iseći na manje kockice i dodati šećer ili med.

Ostavite poklopljeno nekoliko sati. Posle 3-4 sata procediti 4-5 ml sirupa. Najbolje je svaki dan praviti novi sirup, jer od stajanja nestaje nutritivna vrednost.

U sirup od crnog luka možete dodati i čen zgnječenog belog luka, koji će pružiti dodatnu pomoć u borbi protiv virusa i bakterija.

Konzumirajte sirup tri puta dnevno po kašičici (5 ml).