Proverite da li imate visok holesterol: Stavite ruke pod vodu i uradite ovo

0
754
hand

Povišen holesterol predstavlja opasnost po zdravlje. Ukoliko je iznad dozvoljenih granica, raste rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja, a koja ako se ne leče pravovremeno, mogu da izazovu teška oboljenja sa fatalnim ishodom.

Kada ovo stanje “zapusti” i ne leči na vreme, može doći do razvoja ateroskleroze, opasne bolesti koju prati stvaranje naslaga holesterola u zidovima krvnih sudova. Stručnjaci klinike Mejo ističu da ovo stanje uzrokuje sužavanje arterija i dovodi do lošeg protoka krvi u telu. U zavisnosti od toga koje arterije su zahvaćene, pojaviće se različiti simptomi.

“Kada ateroskleroza suzi arterije na rukama ili nogama, mogu da se jave problemi sa cirkulacijom u ekstremitetima i oboljenje perifernih arterija”, objasnili su lekari, a prenosi Novi.ba.

Kao rezultat toga, ruke postaju manje osetljive na toplotu ili hladnoću, čime se povećava rizik od opekotina i promrzlina. To znači da kad osoba sa visokim holesterolom, na primer pere ruke, postoji mogućnost da se opeče vrelom vodom jer njeno telo ne detektuje realnu temperaturu kojoj je koža izložena.

Osim toga, često se kao simptom javlja i utrnulost udova i smanjenje temperature površine kože. Problem sa visokim holesterolom je što često ostaje neprimijećen dok se ne pojave ozbiljne posljedice.

Od povišenih masnoća, po pravilu, oboljevaju osobe koje rade takozvane “sedeće” poslove i pate od neuhranjenosti.