Poznati kardiolog otkrio šta može oslabiti srce i izazvati infarkt: Pritisak ne sme da bude viši od ovoga…

0
584

Slabo srce je jedan od najrasprostranjenijih zdravstvenih problema, a kardiovaskularne bolesti su prve na listi uzročnika smrti.

Prof. dr. Petar Seferović, poznati kardiolog, detaljno se osvrnuo na ovu temu i otkrio šta uništava srčani mišić, a istakao je i da je ključ dobrog zdravlja – umerenost u svemu, prenosi Net.hr.

Često čujemo da masnoća, slatko i alkohol nikako nisu dobri za celokupno zdravlje organizma, ali profesor naglašava da je ključna umerenost u svemu jer tada ostaje vrlo malo prostora za nastanak problema. „Najvažnije je u svemu biti umeren“, poručuje.

„Slabljenje srca je veliki klinički sindrom koji nastaje kao posledica srčanog obolevanja, najčešće koronarnih arterija. I to je ono što želimo da sprečimo“, započinje priču kardiolog.

Ishrana ima vrlo važnu ulogu. „Godinama insistiramo na lečenju povišenog krvnog pritiska, što je veoma povezano s ishranom. Lečenje i kontrola šećera u krvi, holesterola, telesne težine, sve je to povezano s načinom ishrane.“

„Piletina, riba, povrće i voće i pitanje su u redu“, kroz šalu govori lekar Seferović i dodaje: „Biftek i svinjetina mogu se jesti jednom nedeljno, ostalim danima jedite ove druge nabrojene namirnice.“

„Ispijanje vode uz alkoholna pića ili ispijanje manje količine alkohola, pomoći će vam da vaša usta ostanu sveža. Obilno ispijanje može iritirati tkivo u ustima i čak rezultirati ozbiljnim problemima poput gubitka zuba, osim što povećava šanse za dobivanje karijesa, bolesti desni i promene boje zuba“, objasnio je.

Ističe da nije dobro unositi velike količine zasićenih masnih kiselina. „Nisu dobre prevelike količine zasićenih masnih kiselina, nisu dobre velike količine crvenog mesa, slatkiša, vina, jak alkohol, kratka pića i sl. Ako ste umereni, ništa od ovoga neće smetati vašem srcu.“

Upozorava da ako imamo u porodici preranu smrt zbog kardiovaskularnih problema, moramo pojačati opreznost i obaviti neke preglede ranije. Genetika je od velike važnosti za oboljevanje srca.

„Na povišeni krvi pritisak se posebno mora obratiti pažnja. Danas se fantastično leči ako je na vreme otkriven. Nemojte puno dosoljavati hranu, držite pritisak u granicama – 140 sa 90“, dodao je.

„Nikada nemojte čekati da pređe granicu. I ne merite ga svaki dan, dobro je dva puta nedeljno. Nikako ujutro, tada je najveći. Najbolje je oko podne ili oko 18 sati“, savjetuje.

Objasnio je i kakav uticaj imaju kafa, energetska pića i cigarete na srce. „Kafa je široko upotrebljavan napitak, ako popijete dnevno dve, tri kafe, nije ništa strašno i ne biste trebali imati nikakve posledice.“

Energetska pića sadrže simpatomimetičke sastojke koji povećavaju pozornost, snagu, pažnju. Ako popijete litar vina, nije isto kao čaša, zato drugačije reagira pritisak. Pazite da se što ređe opijate.

Emocije mogu vrlo lako poremetiti rad srca, posebno ako ste dugo izloženi stresu. „Zdravlje se definiše kao jedinstvo fizičkog i psihičkog spokoja. Vrlo je kompleksno pitanje.“

Izuzetno teške i dramatične situacije oko zdravlja i života bližnjih, ili važne poslovne odluke, mogu dovesti do fatalnih posledica.

Znate priču da majka može osedeti za jednu noć kada izgubi dete ili da joj je srce prepuklo zato što je saznala da joj je sin umro na bojnom polju. Radi se o uticaju kateholamina na naš srčani mišić. Ubrzavaju srčani rad, povećavaju pritisak i izazivaju suženja arterija srca. Osoba koja je izložena takvoj situaciji može doživeti infarkt ili iznenadnu smrt zbog aritmije.

Stres je neizbežan u današnje vreme, ali važno je naučiti kontrolisati ga pravi način. „Druga emocija je hronični negativni stres za opstanak, reputaciju i želju da se napreduje, koji dovodi do povećanja simpatičkog tonusa koji ubrzava srčani rad i podiže krvni pritisak ili uzrokuje aritmije koje su veoma opasne.“

Srce je savršen organ, ali ako ima kontrakcija u minutu više od 60 puta, njegov vek trajanja je manji, ulazi u fazu trošenja.

Prof. dr. Seferović naglašava da je uspostavljanje dijagnoze od presudnog značaja za uspešno lečenje. Srčana slabost je posebno teška bolest.

„Osoba koja je ima ne može da obavlja poslove kao pre, oseća malaksalost, loše spava, ima otoke na nogama i trbuhu. Česta je, nije izlečiva, ali se može držati pod kontrolom. Postavljanje dijagnoze je od najveće važnosti“, zaključio je kardiolog.