Ovo VOJVOĐANSKO selo AMERIKANCI ne podnose!

Autor : Ванилица
Oglas

Buđanovci su naselje u Srbiji u opštini Ruma u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 1496 stanovnika.

Ovde se nalaze Srpska pravoslavna crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Buđanovcima i Ambar sa kotobanjom u Buđanovcima.

Autor : Ванилица

Srpska pravoslavna crkva Svetog Arhanđela Gavrila u Buđanovcima, naseljenom mestu na teritoriji opštine Ruma, po natpisu iznad južnog portala, podignuta je u periodu od 1763. do 1766. godine. Pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve.

Kao zaštićeno nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture od velikog značaja.

Autor : Ванилица

U mestu je 1547/48 (7506. po vizantijskom kalendaru) neki „prezviter Vuk“ prepisao jevanđelje – „Buđanovačko jevanđelje“. Knjiga je otkrivena početkom 1938. a u novembru 1939. je poklonjena patrijarhu Gavrilu.

Selo je 1938. stradalo od podzemnih voda, srušilo se preko stotinu kuća i mnogi drugi objekti.

Screenshot

Obaranje F-117 kod Buđanovaca je događaj tokom NATO bombardovanja SRJ koji predstavlja prvi i jedini potvrđeni gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji.

Avion Američkog ratnog vazduhoplovstva Lokid F-117A Noćni jastreb sa oznakama AF 82 806 HO je oboren 27. marta 1999. godine, četvrtog dana NATO bombardovanja, a oborio ga je 3. divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao potpukovnik Zoltan Dani. Avion je pogođen iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva. Onesposobljen za dalji let, avion se srušio u ataru sremskog sela Buđanovci kod Rume.

Youtube – Screenshot

U naselju Buđanovci živi 1392 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,7 godina. U naselju ima 551 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,19.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Previous articleKon: Postoji mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije
Next articleGde je tajanstvena plaža koja se nalazi na svim reklamama za Grčku (VIDEO)