OVAKO SE ISPRAVNO SPREMA TURŠIJA: Da li ste znali za ovaj stari recept

0
1058

Kiseljenje je jedan od najstarijih načina za čuvanje hrane, a sam proces zabeležen je prvi put u Indiji pre 4000-5000 godina.

Tradicionalni istočnjački način za pripremu turšije uključuje sastojke kao što su so, ulje, čili u prahu i začini.

Postoje i drevni zapisi o tome koliko je ona korisna u ishrani.

Sada je pravo vreme da je napravite, a povrće ili voće možete da izaberete po ukusu.

Uglavnom se koriste karfiol, paprika, šargarepa…, ali sve je stvar ukusa. Možete da je koristite za meze jer odlično otvara apetit, ali i kao salatu ili prilog uz meso.

Sastojci:

2 kg karfiola
2 kg paprika
2 kg šargarepa
2 kg kornišona
2 kg zelenog paradajza
2-3 ljute papričice
1 veza peršuna
1 veza celera
biber u zrnu
Još:
10 l vode
500 g soli
250 g šećera
200 ml esencije
10 g vinobrana
10 g konzervansa
Priprema:
Povrće dobro operite i isecite po želji.

Krastavac (kornišone) ostavite u komadu.

U sterilisanu teglu poređajte karfiol, papriku, šargarepu, krastavac, paradajz, list peršuna i celera. Ređajte tako dok ne napunite tegle. Pospite biberom u zrnu.

Preko stavite belu plastičnu pahulju (takvog je izgleda, a ona štiti da povrće ne ispliva iz tečnosti).

U šerpu sipajte vodu, pa dodajte so, šećer, esenciju, konzervans i vinobran.

Sve promešajte, pa ostavite par sati da se sastojci lepo sjedine. Sipajte tako da tečnost lepo pokrije povrće.

Ostavite da stoji 20-30 dana.