Osuđeni na 52 godine za ubistvo beskućnika u Novom Sadu

0
172

Na ukupno 52 godine zatvora juče su u Višem sudu u Novom Sadu osuđeni Miodrag Mikac (42) iz Beograda, Miša Todorović (45) iz Novog Sada, Zorica Dikić (39) iz Petrovaradina i Željko Milašin (47) iz Feketića, koji se terete za ubistvo Aleksandra Popovića (34) iz Beograda.

Oni su poglašeni krivim za kobno prebijanje koje se dogodilo 30. oktobra 2021. godine u novosadskoj Kineskoj četvrti kada su na svirep način lišili života Aleksandra Popovića koji je s njima boravio u napuštenom objektu, čime su izvršili krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Nepravosnažnom presudom Miodrag Mikac i Željko Milašin osunjeni su na po 15 godina, Miša Todorović 12, a Zorica Dikić 10 godina zatvora, prenosi Dnevnik.

U zrečene kazne okrivljenima će biti uračunato i vreme koje su proveli u pritvoru.

Sudija Sanja Berak je, obrazlažući presudu, istakla da je tokom suđenja dokazano da su optuženi 31. oktobra 2021. godine u napuštenom objektu u Kineskoj četvrti u Novom Sadu, na svirep način ubili Popovića. Konzumirajući alkohol s njima, Popović je, kako je rekla, u jednom momentu izvadio sataru i bez razloga nasrnuo na Mikca, ali je ovaj uspeo da izbegne udarac. Sudija Berak je istakla da su optuženi nastavili s napadom i kada je sada pokojnom oštećenom oteta satara i kada je prestala opasnost po njih.

– Udarali su ga rukama i nogama, a oštećeni je hteo rukama da zaštiti glavu. Naneli su mu teške povrede opasne po život, kojima je podlegao 1. novembra u jutarnjim satima. Tokom postupka izvedeni su dokazi i našli smo da je činjenično stanje dovoljno dokazano i da su okrivljeni počinili delo koje im se stavlja na teret. Popović se nalazio u životno opasnoj situaciji, a okrivljeni su bili brojniji – pojasnila je Berak.

Sud je cenio stepen upornosti okrivljenih da oštećenog povrede, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju povreda. Smatra se da su okrivljeni, iako pod dejstvom alkohola, postupali s umišljajem i svesni činjenice da mogu prouzrokovati smrt drugog lica.

Sudija je naglasila da je prilikom odlučivanja o kazni, posebno cenjena ravnodušnost okrivljenih, koji nisu zvali Hitnu pomoć nego su pobegli s lica mesta, ne znajući da li je oštećeni živ.

Na ime materijalne štete okrivljena četvorka treba da isplati 53.000 dinara sestri sada pokojnog Aleksandra Popovića na ime troškova sahrane i milion dinara za duševni bol zbog gubitka bliskog člana porodice.

Prema navodima optužnice, 30. oktobra 2021. godine, Aleksandar Popović je izvadio sataru iz unutrašnjeg yepa svoje jakne i bez ikakvog povoda njome pokušao da udari okrivljenog Miodraga Mikca koji je izbegao udarac i odgurnuo ga ka Željku Milašinu, koji mu je oteo sataru i udario ga bočnom širokom stranom i potom je odbacio. Zatim su svi nasrnuli na Popovića koji je pao i zajednički mu zadavali više udaraca pesnicama i nogama.

Oštećeni je tom prilikom zadobio teške telesne povrede opasne po život pa je usled krvarenja prouzrokovano zatajenje moždanih funkcija, usled čega je 1. novembra nastupila smrt, navodi se u optužnici zamenika višeg javnog tužioca Jelene Stojaković Mustakas.

Beživotno telo nesrećnog čoveka pronašao je jedan od beskućnika koji je to odmah prijavio policiji, koja je ubrzo uhapsila Mikca, Todorovića i Zoricu Dikić, ali i Predraga Todorovića (36) iz Bukovca i Mladena Tomića, državljanina Hrvatske, koji nije imao prijavljeno prebivalište u Novom Sadu.

Nešto kasnije, uhapšen je i Željko Milašin, koji je bio u bekstvu i za kojim je bila raspisana poternica.

Iako su se Mladen Tomić i Predrag Todorović u početku sumnjičili da su izvršili krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, protiv njih je dalji postupak obustavljen, budući da istraga koja je sprovedena u odnosu na njih i prikupljeni dokazi nisu ukazali da su na bilo koji način pružali pomoć osumnjičenima za krivično delo teško ubistvo.