Организатори Сланинијаде у Качареву очекују рекордну посећеност

0
183

Сланинијада у Качареву почиње 15. фебруара. Обављају се последње припреме за једну од највећих манифестација на подручју Војводине која окупља велики број излагача из целе Србије и више од 100.000 гостију а ове године очекује се рекордна посећеност.

Више од 100 домаћинстава у Качареву бави се производњом димљеног и сушеног меса што не чуди јер се овде већ деценијама одржава чувена качаревачка сланинијада. У домаћинству Лазара Вуковића припреме су почеле још у новембру како би се обезбедиле довољне количине меса и прерађевина за купце који долазе из целе Србије.

Сланина, печеница, суви врат, сува кобасица, димљена кобасица, нешто кулена, стандардно радимо, не ширимо пуно асортиман ,сматрам да радимо одлично и не бих да превише експериментишемо са осталим стварима.“

Учешће на Сланинијади до сада је потврдило више од 300 излагача.

„Имамо потврђене доласке најбољих произвођача кулена из Срема и Бачке ,најбољих произвођача пршуте и шунке из Западне Србије, имаћемо различите врсте понуда кобасице из источне Србије. Ове године наши посетиоци имаће у понуди димљене и сушене производе од мангулица и моравки то је стара сорта и постоји велико интересовање за овим врстама .То је сланина светског ранга, бела, месната, јако укусна, здрава , специфичног мириса и ароме у самом светском врху,“ каже Игор Лечић.

И овога пута одржаће се избор за најбољу сланину у категоријама: индустријска, домаћа и занатска. Узорци увелико пристижу из целе Србије и бивших југословенских република.

Смештајни капацитети у Качареву већ су попуњени ,туристичке организације из многих градова организују једнодневне излете и уколико време послужи на Сланинијади од 15. до 18. фебруара очекује се рекордан број посетилаца.

 

Извор: РТВ (Снежана Ђурић)