Olujni vetar stiže u Srbiju: U ovim krajevima biće najjači udari i preko 70 kilometara na sat!

0
98
vreme

U Srbiji se u subotu očekuju nepovoljne vremenske prilike i vreme će u mnogim predelima Srbije biti pravo zimsko.

Veoma snažan ciklon premeštaće se iz centralne Evrope preko Karpata ka Crnom moru i to svojim centrom istočnije od Srbije. Istovremeno, anticklon, odnosno polje veoma visokog vazdušnog pritiska dominiraće zapadnom Evropom. Kako će se Srbija nalaziti između ova dva sistema, biće veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska, a kao rezultat toga očekuje se veoma vetrovito vreme.

U Srbiji u subotu biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, na jugu i jugoistoku Srbije sa susnežicom i snegom. U planinskim predelima očekuje se samo sneg, uz povećanje već postojećeg snežnog pokrivača. U većem delu Srbije očekuje se da padne od 10 do 20 milimetara padavina po kvadratnom metru. Najobilnije padavine očekuju se u centralnim, istočnim i severoistočnim predelima Srbije i u tim predelima moglo bi da padne preko 30 milimetara. U predelima sa snegom na jugu i jugozapadu Srbije očekuje se preko 30 cm snega.

Duvaće veoma jak severozapadni vetar, povremeno sa olujnim udarima preko 70 km/h. Najjači udari vetra očekuju se u Vojvodini, u delovima Šumadije, na istoku Srbije. Na planinama će olujni vetar stvarati vejavicu i snežnu mećavu, a takva situacija mogla bi da stovri ogromne probleme u saobraćaju.

U svakom slučaju, bez zimske opreme i lanaca ne treba kretati na put tokom vikenda kroz planinska područja. Veoma jak vetar usloviće da subjektivni osećaj bude da je mnogo hladnije.

Drugi dan vikenda doneće postepeno smirivanje vremena i slabljenje vetra.

(Telegraf)