Оклопи НАТО возила преслаби за руске пројектиле

0
126

Према мишљењу Стивена Брајана, стручњака за безбедност, оружане снаге у оквиру НАТО имају огроман проблем када је у питању оклоп њихових возила, будући да она нису устању да преживе сусрет са руском војском, преноси „Ејжа тајмс“.

„За превазилажење овог проблема биће потребне деценије“, оцењује Брајан и додаје да „НАТО нема довољан број тенкова, нити логистику неопходну за подршку истих, поготово у поређењу са савременим копненим снагама РФ.“

То потврђује и катастрофалан учинак немачких тенкова „леопард 2“, упркос покушајима украјинских снага да надоместе неке од њихових недостатака, што је на крају довело до тога да Украјина тренутно више нема ниједан оперативан тенк овог типа.

Већина покварених или оштећених немачких тенкова послата је у Естонију ради поправке, међутим ова држава нема довољно резервних делова, навео је Брајан. Због тога, али и због препоруке саветника из САД да неће преживети и да би њихово уништење умањило углед САД, амерички „абрамси“ и даље нису распоређени на фронту.

Стога Украјинци интензивно раде на опремању америчких тенкова совјетским експлозивно-реактивним оклопом (ЕРО) и кавезима за заштиту од напада одозго.

ЕРО је врста додатног оклопа направљеног да смањи пробојну моћ тандем-кумулативне бојеве главе, присутне код готово свих противоклопних система данашњице.

Брајан примећује да „ни „абрамс“, ни „леопард 2“ немају експлозивно-реактивни оклоп (ЕРО) јер се  сматрало да њихов основни оклоп пружа заштиту од савремених противоклопних система, попут „корнета“, који такође користи тандем-кумулативну бојеву главу“. Међутим, додаје да је „корнет“ дизајниран тако да савлада ЕРО.

Подсећања ради, пре „абрамса“, украјински тенкисти постављали су плоче ЕРО прве генерације „контакт 1“ и на „леопарде“, али то није дало готово никакве резултате, будући да је реч о реактивном оклопу конструисаном осамдесетих година.