Obeležena godišnjica stradanja srpskih vojnika i civila u logoru Veliki Međer u Slovačkoj

0
195

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović, prisustvovala je komemorativnom skupu povodom obeležavanja godišnjice stradanja civila i vojnika u logoru Veliki Međer u Slovačkoj Republici.

Članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su, tom prilikom, venac i odali počast stradalim civilima i vojnicima u logoru Veliki Međer kroz koji je prošlo oko 21.000 logoraša. Vojnici su u logoru umirali zbog loših uslova, a u periodu od avgusta 1914. do oktobra 1918. godine u njemu je stradalo 5.135 srpskih vojnika.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dan ranije, venac je položila i na vojnom groblju Kopčani, u opštini Petržalka u Slovačkoj, na kome je sahranjeno 51 lice sa područja bivše Jugoslavije stradalo u periodu između 1916. i 1918. godine.

Obeležavanju godišnjice stradanja civila i vojnika u Slovačkoj prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije, studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.