Novi slučajevi velikog kašlja u Srbiji, jedan okrug u VOJVODINI posebno pogođen

0
1235

Оd pоčеtkа 2024. gоdinе priјаvljеnа su dvа smrtnа ishоdа uzrоkоvаnа velikim kašljem, i to kоd nеvаkcinisаnе dеcе uzrаstа dvа i pо, оdnоsnо tri mеsеcа.

Podaci ukazuju da je broj porastao za 11 osoba od prethodnog preseka, objavljenog 5. maja.

U nekim gradovima proglašena je i epidemija, a sada su iz Batuta stigli novi podaci.

Naime, kako javlja Institut za javno zdravlje Srbije, zaključno sa 19.5.2024. godine, na teritoriji Republike Srbije od strane zdravstvenih radnika prijavljena su ukupno 1.383 potvrđena slučaja pertusisa kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine.

Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama osoba starijih od 20 godina, odnosno uzrasta 10 do 14 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci i kod dece uzrasta 10 do 14 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva njih 122 bilo je hospitalizovano, pri čemu je najveći broj hospitalizovanih bio u uzrasnoj grupi mlađih od 12 meseci.

Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, gde su registrovane i najviše stope incidencije.