Nova faza rata – dan posle početka mobilizacije u Rusiji

0
190

Dvesta jedanesti dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji. Biće pozvano 300.000 rezervista.

Zapadni lideri osuđuju Putinov potez. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izneo plan od pet tačaka ukrajinske mirovne formule u video obraćanju Generalnoj skupštini UN-a.

Erdogan: Razmena zarobljenika važan korak ka okončanju rata

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je razmena zarobljenika, koju su sprovele Rusija i Ukrajina, a u kojoj je učestvovalo blizu 300 ljudi i uz posredovanje Turske, važan korak ka okončanju rata, izvestila je danas turska televizija NTV.

Peskov: Ne planiramo mobilizaciju milion vojnika

Portparol Kremlja Dmitri Peskov demantovao je danas navode pojedinih medija da je plan Moskve mobilizacija milion vojnika.

 Francuska i Nemačka nastavljaju vojnu podršku Ukrajini

Francuska i Nemačka najavile su danas da će nastaviti da pružaju vojnu podršku Ukrajini.

Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekornu rekao je, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbane Kristin Lambreht, da će Pariz i dalje podržavati Ukrajinu u naoružanju i vojnoj obuci.

Razmena zarobljenika: Ukrajina oslobodila 55 ruskih boraca, razmenjeni i Britanci osuđeni na smrt

Pet britanskih ratnih zarobljenika koje je Rusija oslobodila u razmeni sa Ukrajinom stiglo je u Veliku Britaniju, saopštila je danas neprofitna organizacija Prezidijum netvork (Presidium Network).

MORF: Šojgu govori o toku specijalne operacije – Kaže da je u toku veliki i težak borbeni posao, vojnici to rade časno, ne borimo se toliko sa Ukrajinom koliko sa kolektivnim Zapadom.

🚩Prema njegovim rečima, Zapad snabdeva Ukrajinu ogromnim količinama naoružanja, oko 70 vojnih i više od 200 civilnih satelita, cela NATO grupa, radi u interesu Ukrajine, dok Kijev sve češće koristi zapadno oružje za udar na civile.


Ono što smo do danas videli je zaista samo 10% ruskog vojnog potencijala. Rat počinje u narednih 48h. Nema više posebne vojne operacije, Rusija je u osnovi prešla na ratnu ekonomiju, rekao je Sergej Šojgu.