Nekada sirotinjska hrana, a sada su SLANINA I ČVARCI SKUPLJI OD BIFTEKA

0
208

Nekada sirotinjska hrana sada je skuplja od junećeg bifteka. Kilogram čvaraka u pojedinim trgovinskim lancima dogurao je do 4.033 dinara!

Građani se šokiraju kada uđu u prodavnicu, a i jedna objava na društvenim mrežama dodatno im je otvorila oči – u jednom marketu biftek košta 4.488 dinara za kilogram gok se inače može naći za 2.800, a od cene čvaraka mogu samo da zaneme, jer su u rangu sa biftekom!

U jednom trgovinskom lancu pakovanje duvan-čvaraka od 150 grama, dostiglo je čak 605 dinara, što znači da bi za kilogram trebalo izdvojiti 4.033 dinara. U drugim megamarketima kutija istog brenda se može naći od 460 do 580, a pre dva meseca je koštao od 320 do 510 dinara.

Poskupela i slanina, mast…

Računajući po kilogramu, sva pakovanja čvaraka bez obzira na proizvođača i vrstu, da li su u pitanju obični ili duvan, kreću se od 2.510 do 4.033 dinara, dok je početkom decembra za njih trebalo izdvojiti od 2.300 do 3.400 dinara.

Ovo je najviše poskupelo od svih mesa

Kako stručnjaci objašnjavaju za „Novosti“, na skok cena čvaraka uticala je velika potražnja i činjenica da nema dovoljno svinja.

– Potražnja je velika, ali treba imati u vidu da je to sezonska roba, interesantna je do marta.

Navodi da je na rast cene ove namirnice, osim velike potražnje, uticao i mnogo skuplji tov