„NE PLEŠIMO KAKO ONI SVIRAJU“: Orbanova stranka postavila ogromne bilborde širom Mađarske, na njima su Fon der Lajen i Sorošev sin

0
361

Mađarska vladajuća stranka Fides postavila je ogromne bilborde kojima kritikuju Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije.

Indeks navodi da je ovo prvi put da je stranka na čijem je čelu mađarski premijer Viktor Orban učinila Fon der Lajen ličnom metom u kampanji sličnoj onoj koju je Fides vodio protiv njenog prethodnika Žan-Kloda Junkera, a koja je razbesnela Brisel.

Navodi se da su tokom protekle noći postavljeni plakati kampanje za izbore za Evropski parlament u junu naredne godine.

Viktor Orban
FOTO: PRITNSCREEN/TWITTER

Na bilbordima su prikazani Fon der Lajen i Aleks Soroš, sinom liberalnog milijardera i investitora mađarskog porekla Džordža Soroša, višegodišnje mete neprijateljstva Orbanove stranke Fides.

– Ne plešimo kako oni sviraju – piše na bilbordu.

Indeks navodi da je Soros je Jevrej i neki kritičari centralnu ulogu koju mu se pridaje u propagandi Fidesa smatraju dokazom antisemitizma te stranke, što Orbanova stranka snažno negira.

Slični ogromni bilbordi, koji prikazuju Junkera uz starijeg Soroša izazvali su prekor iz Brisela 2019.

Fides ih je uklonio pošto je najjača poslanička grupa desnog centra Evropskog parlamenta (EPP) zapretila izbacivanjem mađarske stranke.

Fides je napustio EPP dvije godine kasnije.

Orban, čija vlada pokušava da deblokira milijarde evra iz fondova EU koje je Brisel suspendovao zbog politike koju Fides provodi, rekao je u subotu da Mađarska „mora da kaže ‘ne’ sadašnjem evropskom modelu izgrađenom u Briselu“.

(Kurir.rs/Index.hr)