Nakon ustaških grafita, opljačkan parohijski dom Srba u Bjelovaru

0
413

Nakon što su na pravoslavnoj crkvi Sv. Trojice u centru Bjelovara krajem prošle godine osvanuli ustaški grafiti, u subotu su lopovi opljačkali parohijski dom u kojem živi porodica paroha Stefana Maksimovića,

Paroh Stefan, koji je u Bjelovar došao pre dve godine, na Fejsbuku je sa žaljenjem konstatovao da se ponovo dogodio nemio događaj i istakao da se on i njegova porodica više ne osećaju ni sigurno ni dobrodošlo u tom gradu.

„Naime, parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u Bjelovaru u kojem živi sveštenik, otac Stefan Maksimović sa svojom porodicom je u subotu provaljen. Jedan počinilac ili više njih su ušli u kuću isprevrtali naše stvari i uzeli veću količinu novca, kao i sav nakit našeg deteta. Ovaj nemio događaj desio se samo dva meseca nakon što je hram uzurpiran ustaškim i nacističkim simbolima. Iz tih razloga se više u ovom gradu ne osećamo sigurno, niti dobrodošlo, iako smo mi kao pojedinci pružili ljubav i gostoprimstvo svakom našem sugrađaninu“, napisao je paroh Stefan u ime svoje porodice.

Istakao je da bjelovarska policija još nije rešila sluča ispisivanja grafita na hramu sv. Trojice u Bjelovaru i dodao da je obaveštena i o najnovijem slučaju.

„Izvršen je kriminalistički uviđaj i ovaj put, iako malo optimistični očekujemo konkretne korake“.

Porodica Maksimović je dobila punu podršku od Veća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara, uz nadu da će institucije ovoga puta odraditi svoj posao.

„Najstrože osuđujemo ovaj događaj, posebno zato što se dogodio porodici koja je bezbroj puta pokazala svoju otvorenost i naklonost saradnji s većinskim narodom te kao što navode, svima su pružili ljubav i gostoprimstvo“, stoji u objavi bjelovarskog SNV.