Nakon trovanja flaširanom vodom u Hrvatskoj u Srbiji pojačane kontrole

0
308

Na tržištu Srbije nema spornih bezalkoholnih pića, izjavio je danas Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede nakon što su u Hrvatskoj prethodnih dana prijavljeni slučajevi trovanja flaširanom vodom kompanije Koka-Kola koja je po nalogu resornog inspektorata povukla te proizvode iz prodaje.

Već nekoliko dana iz Hrvatske stižu vesti da je više osoba završilo u bolnici pošto su pili Koka-Kolinu flaširanu vodu, a osim u Rijeci, Zagrebu i Varaždinu, slučajevi trovanja prijavljeni su i u Splitu i Karlovcu.

Vujović je za RTS rekao da se ti sporni proizvodi nisu našli na tržištu Srbije, ali da su pojačane kontrole bezalkoholnih osvežavajućih pića.

„Prvo što smo uradili je da proverimo da li je takav proizvod na našim rafovima ili nije. Taj proizvod se nije našao na našem tržištu, ali to nas nije sprečilo da mi nastavimo dalje kontrole“, rekao je Vujović.

Na pitanje šta je uzrok trovanja vodom, Vujović kaže da ni u Hrvatskoj nisu sigurni o čemu se radi.

„Prve analize koje su stigle jeste pokazuju da su njihove laboratorije potvrdile da u toj vodi nema nečega što bi bilo tako iritantno za grlo i potrošače“, ističe Vujović, navodeći da treba sačekati istragu.

On je objasnio da proizvodi iz uvoza, kao i svi ostali prehrambeni proizvodi, ne mogu da uđu u Srbiju, a da ih ne pregleda fitosanitarna inspekcija.

„Posle provere prateće dokumentacije, procene rizika da li nešto treba odmah da se ispita u laboratoriji, proizvod se nađe na domaćem tržištu uz obavezu uvoznika da on garantuje da je taj proizvod bezbedan i obezbedi dokaze za to“, naglasio je Vujović.

Dragić: Na tržištu Srbije nema vode koja je izazvala trovanja u Hrvatskoj

Pravni savetnik Nacionalne organizacije potrošača u Srbiji Marko Dragić izjavio je danas da, prema dostupnim podacima proizvođača i trgovaca, gazirana voda koja je izazvala nekoliko slučajeva trovanje u Hrvatskoj, ne bi trebalo da se nalazi na srpskom tržištu, jer je punjena u Austriji, a ambalaže koje se pune u toj zemlji ne dospevaju na tržište Srbije.

Na pitanje Tanjuga ko i kako kontroliše pića koja se uvoze iz drugih zemalja, a prodaju se na srpskom tržištu, Dragić je odgovorio da je prvo potrebno da proveru proozvoda uradi sam proizvođač, nakon čega nadležne inspekcije uzimaju uzorak.

Ukoliko se, kako je objasnio, ispune svi standardi sa svim zakonima i pravilnicima koji su potrebni prilikom bezbednog plasiranja proizvoda na tržište, tada se smatra da je proizvod bezbedan i da može dalje da se plasira.

„U ovom trenutku ne znamo tačno gde je nastao propust, da li je nastao propust u proizvodnji pa se samo tako proizvod plasirao, ili je način distribucije i samog skladištenja prouzrokovao da do ovog dođe, tako da je odgovornost delimično podeljena“, izjavio je Dragić.