Najmanje selo u Vojvodini: Nema školu i prodavnicu, a živo je samo tokom leta

1
72496

Ljudi iz ovog mesta su navikli na mir i tišinu, pa svoje selo ne bi menjali za život u gradu.

Češko Selo je najmanje selo u Vojvodini, u njemu živi manje od 40 žitelja, a najbrojniji su Česi. Upravo zbog toga ono ima i naziv po ovom narodu, a ponekad možete čuti da se ovo mesto zovu i „Fabijan“.

Naziv „Fabijan“ vrlo verovatno je pretvoren nakon starog i zvaničnog imena iz vremena Austrougarske kada je nosio zvaničan naziv „Ablian“.

Ovo selo jedino jedino je u opštini Bela Crkva gde je češki jezik u službenoj upotrebi, a takođe ovde se nalazi i sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine. U opštini Bela Crkva je i najveća koncentracija Čeha u našoj zemlji (u južnom Banatu oko 1.000 (što je negde više od polovine)).

Crkva u Češkom Selu je posvećena Svetom Janu Nepomuku, češkom svetitelju i sagrađena je 1901. godine.

Selo živi leti, gde ga posećuju pojedini turisti, sve više iz Češke, a naročito je aktualno polovinom avgusta kada se održava već tradicionalna „Paprikašijada“, a od prošle godine i rok festival „Srpski Banat“ (Srbsky Banát), jer Česi imaju već svoj, mnogo popularniji, rumunski Banat (u rumunskom delu Banata postoji takođe zajednica Čeha u više naselja, koja su dosta popularna među turistima i sunarodnicima iz Češke).

Češka je sve popularnija kao destinacija za rad, pa je dosta pripadnika Češke zajednice (ali i ostalih) otišao…privremeno ili „zauvek“ to ćemo tek videti. Ali, postoji nada da će proces jednom biti obrnut, i da će se češka zajednica ojačana i ekonomski i znanjem jezika, vratiti u ove krajeve i oživeti naselja, kulturu i tradiciju koja je na ovim prostorima još od druge polovine 19. veka, govori za Vojvodinu Info Uglješa iz turističke organizacije Bela Crkva.

Šta kažu žitelji?

Ukupno nas ima 36, u našoj ulici nas živi petoro, a uz ljude koje dolaze vikendom selo broji četrdesetak stanovnika. Družimo se sa komšijama, idemo na kafu jedni kod drugih, posećujemo se, to nam je sva razonoda – rekla je Margita Sloup, žiteljka ovog sela za TV Prva za emisiju „150 minuta“.

Ne fali mnogo što nema prodavnica, navikli smo da idemo u nabavku u Belu Crkvu, a kad nešto zatreba uvek ima kod komšija – kaže Margita.

Selo nema ni prodavnicu , ni školu, ali zato ima prelepu katoličku crkvu i etno muzej. Svaki predmet u muzeju čine lične stvari stanovnika sela kroz tradiciju dugu 200 godina.

Pripada banatskoj opštini Bela Crkva i već 200 godina u njemu žive većinom Česi. Češko selo je jedino selo u Srbiji gde Česi žive kao većina.

Selo opstaje na ovom broju stanovnika još od sedamdesetih. Jedan mladi bračni par iz Smedereva nedavno se doselio, a ima i nekoliko prinova u porodicama starosedelaca i tako selo živi još uvek.

Škola im, kako kažu za Blic, ne radi od 1974. godine i uz pomoć Ambasade Češke u toj zgradi napravljen je Etno-muzej sa idejom očuvanja češkog identiteta. Kada je Noć muzeja ovde svraćaju čak i studenti iz Češke.


Iako ovo selo broji sve manje stanovnika iz godine u godinu, tokom leta ih bude poprilično. Dolazak rodbine, prijatelja i turista tokom letnjih godišnjih odmora i praznika je pokazatelj da ovo selo itekako živi. Meštani su zadovoljni sa onim što imaju, iako imaju malo, njihovom srcu je dovoljno.

 

Unutrašnjost crkve Sv. Jan / Foto: Turistička organizacija Bela Crkva

Etno muzej Češko Selo / Foto: Turistička organizacija Bela Crkva