Najlepša imena za decu rođenu tokom zimske sezone, veruje se da unose sreću i štite zdravlje

0
317

Ove tradicionalne i simbolične opcije mogu vam poslužiti kao inspiracija pri odabiru imena za vaše zimsko čudo

Ako očekujete zimsko dete i niste još odlučili o imenu, predstavljamo vam listu od 10 prelepa srpskih imena koja su tradicionalno vezana za hladnoću, sneg i praznike, i mogu vam pružiti inspiraciju.

U prošlim vremenima, deca rođena tokom zime često su dobijala imena koja su imala za cilj da ih zaštite od hladnoće i očuvaju zdravlje. Ova tradicija često je podrazumevala davanje imena prema praznicima ili svecu zaštitniku. Evo nekoliko prelepih imena za decu rođenu tokom zimskih meseci:

Nikola/Nikolina: Ovo ime često se daje deci rođenoj u decembru, u blizini praznika Svetog Nikole. Potiče od latinskog „Nicolaus“, sa značenjem „pobednik“ ili „onaj koji donosi pobedu“.

Vuk/Vuka/Vukosava: Ovo staroslavensko ime davano je deci u prošlosti kako bi ih zaštitilo od zlih duhova. Ako je dete rođeno zimi, ime Vuk se davalo u cilju očuvanja zdravlja i zaštite od hladnoće.

Božidar/Božidarka: Ovo ime ima grčko poreklo i značenje „Božji dar“. Tradicionalno se daje deci rođenoj na Božić ili oko ovog praznika.

Andrej/Andrijana: Ime potiče iz grčkog „Andreas“ i znači „hrabar“ ili „muževan“. Deci rođenoj oko 13. decembra, uoči praznika Svetog apostola Andreja Prvozvanog, često se daje ovo ime.

Stefan/Stefana: Grčkog porekla, ime Stefan znači „venac“ ili „kruna“. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara.

Vasilije/Vasilija: Vasilije je srpska varijanta grčkog imena koje znači „carski“ ili „kraljevski“. Ovo ime se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (Srpska nova godina) i Bogojavljanja.

Jovan/Jovana: Ime Jovan potiče iz grčkog „Ioan, Ioannes“ i znači „u milosti Jehovinoj“. Deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja, 20. januara, često se daje ovo ime.

Sava/Savka: Ime Sava se tradicionalno daje deci rođenoj u januaru, a ima značenje „preobražen“ ili „pravedan“.

Snežan/Snežana: Ovo ime je popularno u Srbiji i drugim slavenskim zemljama. Potiče od reči „sneg“ i daje se deci rođenoj tokom zimske sezone, simbolizujući nežnost i belinu poput snega.

Kristijan/Kristina: Ova imena grčkog porekla, izvedena od „Christos“, znače „hrišćanin“. Varijacije ovog imena su popularne u celom hrišćanskom svetu i često se daju deci rođenoj oko Božića.