Metod za uštedu goriva: Znate li kako se najekonomičnije vozi auto-putem?

0
214

Otpor vazduha raste kvadratno s brzinom, a time rapidno skače i potrošnja goriva.

Zakon kaže da auto putem ne smete voziti brže od 130 km/h, a optimum s gledišta potrošnje goriva još je niži.

Većina automobila može postići maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niže, a pritom je važno i da ne ubrzavate naglo. Generalno je pravilo da ubrzate što pre, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavate okretaje motora od 1500 do 2500 o/min, piše Revija HAK.

Međutim, šta je s auto putem? Nemački TÜV tu savetuje vožnje brzinama do 80% maksimalne brzine. Dakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Ponovimo još jednom procenu nemačkog autokluba (ADAC) koji je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako vozite na tempomatu putem s dosta uspona.

Čudotvorni napitak izbacuje sve iz creva za samo 2 dana!