MAĐARSKA PREDSEDNICA PODNELA OSTAVKU! „Napravila sam grešku“

0
321

Mađarska predsednica je podnela ostavku nakon pomilovanja čoveka koji je bio umešan u slučaj zlostavljanja dece.

Predsednica Mađarske Katalin Novak (46) podnela je ostavku, objavila je agencija Asošijejted pres, nakon što je javnost negodovala jer je pomilovala osobu koja je osuđena u slučaju se**ualnog zlostavljanja dece.

Katalin Novak najavila je u subotu u televizijskoj poruci da će se povući sa predsedničke funkcije koju obavlja od 2022. godine. Njena odluka je usledila nakon više od nedelju dana negodovanja javnosti nakon što je otkriveno da je izdala predsedničko pomilovanje u aprilu 2023. godine čoveku osuđenom za skrivanje niza se**ualnih zlostavljanja dece u državnom dečjem domu.

„Izdala sam pomilovanje koje je izazvalo zbunjenost i nemir kod mnogih ljudi. Napravila sam grešku“, rekla je. Novak je bila prva žena koja je obavljala predsedničku funkciju u Mađarskoj, a javnost je bila ogorčena kad se pojavila informacija da je pomilovala radnika doma za decu koji je osuđen 2018. godine jer je vršio pritisak na žrtve da povuku svoje tvrdnje da ih je direktor tog doma se**ualno zlostavljao.

Direktor je osuđen na osam godina zbog zlostavljanja najmanje 10 dece između 2004. i 2016. godine. Novak je bliska saveznica premijera Viktora Orbana i bivša potpredsednica njegove vladajuće stranke Fides. Bila je ministarka za porodicu Mađarske do imenovanja na mesto predsednice 2022. godine i otvoreno se zalagala za tradicionalne porodične vrednosti i zaštitu dece.