četvrtak, septembar 19

Mačvanski sir na meniju evropskih dvorova

0
436

Kozji sir u hrastovoj kori koji po tajnim recepturama spravlja profesor u penziji Momčilo Budimirović nadaleko je proslavio mačvansko selo Glušce i dospeo na evropske dvorove.

U siru jedinstvene arome pored domaćih zvaničnika uživaju i francuske diplomate i belgijska i holandska kraljevska porodica.

Sir sa plesnima u hrastovoj kori proputovao je čitav svet zahvaljujući Mominim prijateljima i kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji ga kao svojevrstan suvenir nose sa sobom iz Srbije.

Foto: Momčilo sa svojim kozama,

Iz prestonice je sve i počelo kada je mačvanski sir kao jedinstven delikates prvi put pre više godina poslužen na koktelima i diplomatskim skupovima u stranim ambasadama.

U Mominom siru uživa belgijska kraljica

-Moj sir nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kada su ga prvi put probali predstavnici diplomatskog kora Belgije, Holandije i Francuske su bili oduševljeni i odmah stupili u kontakt sa mnom. Poklonio sam im nekoliko kilograma sira, jer mi je čast da u mom specijalitetu uživa belgijska kraljica i holandski dvor. Od tada oni redovno poručuju moj sir, ali zbog još uvek male proizvodnje, ja ne mogu da zadovoljim njihove potrebe, priča Moma.

Odnedavno u mačvanskom siru uživaju i monasi na Svetoj gori, gde je dospeo zahvaljujući Mominom dobrom prijatelju, profesoru iz Beograda koji je zadužen za održavanje vinograda i voćnjaka na Hilandaru.

Neverovatna storija o mačvanskom siru počela je sasvim slučajno Mominim odlaskom u penziju kada je pre desetak godina na porodičnom imanju u Glušcima osnovao farmu koza.

-Kao veliki ljubitelj sireva odlučio sam da se oprobam i pokušam da napravim jedinstven sir u svetu. Sa mnogo sreće i uz pomoć nauke u tome sam i uspeo, sa ponosom priča nadaleko čuveni Moma Budimirović, agronom i bivši profesor na Višoj poljoprivrednoj školi u Šapcu.

Tajna receptura čuvenog sira

Originalnu tajnu recepturu Moma ljubomorno čuva, ali je zato voljan svakog gosta i putnika namernika domaćinski poslužiti svojim delikatesom.

Foto: Narcisa Božić , Momčilo i koziji sirevi u hrastovoj kori.

Foto: Narcisa Božić , Momčilo i koziji sirevi u hrastovoj kori.

Otkriva samo da se u spravljanju ovog sira osim kozjeg mleka koriste i plesni i lekovita začinska biljka čubar, za koju se vezuju afrodizijačka svojstva, te ga sladokusci iz prestoničkih restorana nazivaju i “mačvanskom vijagrom“.

-Ovo je u pravom smislu reči ekološki sir, jer se spravlja u mlevenoj hrastovoj kori. To je kora gorostasnog hrasta lužnjaka, koji je rastao u našem dvorištu. Kad se osušio koru smo očistili, dezinfikovali i mlevenu je čuvamo spakovanu. Sireve pravimo u težini od pola kilograma, a za spravljanje jednog kilograma potrebno je 20 litara kozjeg mleka, kaže Moma, koji dnevno u Glušcima proizvede 15 kilograma sira.

Momin delikates laureat je zlatnih odličja sa svetskih sajmova u Moskvi, Briselu, SAD i Nemačkoj, a zbog izuzetnog kvaliteta potražnja je ogromna.

Autor: Narcisa Božić