Linta pozvao Tužilaštvo da pokrene istrage za ratne zločine nad Srbima

0
173

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je da se navršava 28 godina od velikog stradanja i progona Srba na području 13 zapadnokrajiških opština od strane muslimanskih i hrvatskih snaga, i još jednom pozvao Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da pokrene istrage i podigne optužnice za masovne zločine nad Srbima.
Od kraja jula 1995. godine do 10. oktobra 1995. godine iz 13 zapadnokrajiških opština proterano je više od 150.000 Srba, a ubijeno je oko 2.000 srpskih civila i vojnika, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Kako je navedeno, u pitanju su četiri zločinačke akcije Hrvatske vojske, HVO i takozvane Armije BiH „Ljeto 1995“, „Maestral“, „Južni potez“ i „Sana 1995“, a veliki zločin nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama je po svojim posledicama jednako tragičan kao i velik zločin koji je počinjen nad Srbima u „Oluji“.

U zločinačkoj akciji „Maestral“ koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, udružene muslimanske i hrvatske snage su proterale srpski narod i počinile masovne zločine nad Srbima na području devet zapadnokrajiških opština, Bihać, Donji Vakuf, Kupres, Šipovo, Drvar, Jajce, Petrovac, Ključ i Krupa na Vrbasu.

Hrvatske snage su krajem jula 1995. godine osvojile Grahovo i Glamoč, 9. oktobra 1995. godine Mrkonjić Grad, a muslimanske snage su 10. oktobra osvojile Sanski Most.

Linta ističe da je na području zapadne Krajine registrovano 13 logora i 21 masovna grobnica od koje su najveće u Mrkonjić Gradu, gde je ubijen 181 srpski borac i civil, i u mestu Kamen kod Glamoča, gde je ubijeno 108 srpskih boraca i civila.

Pored toga, jedan od najmonstruoznijih zločina desio se u mestu Bravnice kod Jajca 13. septembra 1995. godine kada su pripadnici Hrvatske vojske ubili 81 srpskog civila, uglavnom žena, dece i staraca.

Tragična je činjenica što još niko nije odgovorao za masovne i svirepe zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština iako su poznati nalogodavci i počinici, a tokom i nakon agresije izvršena je organizovana pljačka srpskih kuća, stanova, škola i fabrika i sistematsko uništavanje srpske imovine i komunalne infrastrukrure.

Linta apeluje na Vladu Srbije da u daleko većoj meri pomogne preostalim Srbima u zapadnoj Krajini jer se nalaze u teškoj situaciji, i dodaje da je potrebno preduzeti konkretne mere i aktivnosti vezano za obnovu putne infrastrukture i kuća, rešavanje pitanja struje i vode, poboljšanje zdravstvene zaštite, obezbeđivanje školovanja srpske dece na srpskom jeziku i projekte u oblasti poljoprivrede, stočarstva, zanatstva i otvaranje malih pogona.