Lajčak: Imao sam produktivne razgovore u Vašingtonu o situaciji na severu KiM

0
156
EU

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nedavno imao produktivne razgovore u Vašingtonu o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajedničkim naporima SAD i EU za deeskalaciju stanja na severu KiM.

„Bilo je veoma važno otići u SAD i uporediti zabeleške sa mojim kolegama tokom osetljivog vremena. Sreo sam se sa podsekretarom SAD Viktorijom Nuland i specijalnim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Podelili smo zajedničku procenu o situaciji na severu Kosova. Naglasili smo značaj momentalne deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU“, naveo je Lajčak.

On je dodao da je sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razmenio utiske o situaciji u regionu, kao i da je pričao sa još nekim američkim zvaničnicima.

„Naša bliska saradnja i snažna podrška Amerike je vrlo značajna. Ovi razgovori su uglavnom usmereni na bezbednosnu situaciju, neophodne korake ka deeskalaciji i smeru kojim će ići dijalog i Zapadni Balkan, generalno“, istakao je Lajčak.

On je dodao da se vratio u Brisel kako bi pomogao visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju u sazivanju kriznog menadžmenta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

„Naš cilj bio je da nađemo izlaz iz situacije na severu Kosova, koja je nastavila da bude napeta. U ime EU, predstavili smo jasna očekivanja obema stranama, koja se zasnivaju na tri elementa: deeskalaciji, novim izborima i povratku implementaciji sporazuma iz Ohrida. Narednih dana, ostaćemo u bliskom kontaktu sa obe strane, dok ćemo paralelno pažljivo pratiti razvoj na terenu“, rekao je Lajčak.

(tanjug.rs)