Iz komšiluka „vreba“ i PTIČJI GRIP U Hrvatskoj na farmi s tovnim ćurkama potvrđena ZARAZA

0
228

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da je na farmi sa tovnim ćurkama u opštini Brodski Stupnik potvrđen ptičji grip H5N1.

Dodaje se da je farma na području Brodsko-posavske županije pod kontrolom, kao i da će narednih dana biti sprovedeno preventivno ubijanje ovih životinja, prenosi HRT.

Hrvatsko ministarstvo je juče od ovlašćene veterinarske organizacije primilo dojavu o sumnji na ptičji grip zbog povećanog uginuća životinja na farmi sa oko 64.000 tovnih ćurki.

Veterinari su uzorkovali životinje, a laboratorijskim izveštajem je utvrđen ptičji grip.

Iz ministarstva su podsetili da je na snazi Naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja ptičjeg gripe na području Hrvatske, kojom se propisuje obavezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt sa divljim pticama, kao i ostale mere koje imaju imaju za cilj da spreče pojavu ove bolesti.

Subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni su da odmah prijave veterinaru ako postoji sumnja na bolest, kao što su neuobičajena uginuća, pad unosa hrane ili vode i smanjena nosivost.

Od ptičjeg gripa od domaće peradi najčešće obolevaju kokoške i ćurke, a kod patki i guski razviju se blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, naročito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja i zato predstavljaju glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.