Glavaš osuđen za jezive zločine nad Srbima, a Hrvatska ga sada pustila da pobegne

0
251

Nepravosnažno osuđeni Branimir Glavaš sinoć je objavio status na svom Fejsbuk profilu u kom je naveo da je „za svaki slučaj“ otišao, priloživši lokaciju mesta u BiH na kojoj se navodno nalazi.

Branimir Glavaš, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, tvrdi da je napustio Hrvatsku. Sinoć je objavio da se nalazi u Bosni i Hercegovini, javlja index.hr.

„Za svaki slučaj. Što je budali i sudiji u glavi, nikada se ne zna“, napisao je Glavaš na svom Fejsbuk profilu. Uz te reči objavio je i svoju trenutnu lokaciju, koja je u Drinovcima, u Bosni i Hercegovini.

Glavaš je na ovu kaznu zatvora osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu, a proces je trajao 32 godine. Nije mu određen istražni zatvor.

Prema objašnjenju sudije Dražena Kevrića, istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva meseca i 27 dana kazne.

„Predsedniče, moram li ja ovo slušati?“, pitao je Glavaš sudiju koji je obrazlagao novu nepravosnažnu presudu od sedam godina zatvora u jednom od najdužih hrvatskih pravosudnih postupaka.

Nakon što mu je sudija odgovorio da ne mora, Glavaš je uz psovke izašao iz sudnice. „Sram te bilo. Nabijem te na k….“, rekao je, digao se i izašao iz sudnice. Isto je ponovio i u izjavi novinarima ispred suda.

„Nabijem ga na k… , njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovaćemo. Žalićemo se, ima pravde, ima Ustavni sud, ima Strasbur… Ja više ne idem ni dan u zatvor, to je sve farsa, predstava za javnost, za režim, za strance… To je sve politički montirani proces“, rekao je Glavaš nakon presude.

Glavaševe snage su ubijale i brutalno mučile srpske civile

Uz Glavaša, na četiri godine zatvora nepravosnažno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovednica voda posebne jedinice za diverzantsko-izviđačke namene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Već je jednom otišao u BiH

Sada Glavaš više nije na raspolaganju hrvatskim vlastima, zasad je u Bosni i Hercegovini. Index se obratio Županijskom sudu u Zagrebu, koji je osudio Glavaša, te ih pitao da objasne zašto Glavašu nisu bile određene nikakve mere opreza.

Odgovoreno je da presuda još nije napisana, ali i konstatovano da nisu izrečene mere opreza, ali nije odgovoreno zašto takve mere nisu određene. Nejasno je zašto nije bilo mera opreza ako se zna da je Glavaš već jednom nakon presude otišao u BiH, gde je i odslužio deo kazne.

„Imam dva pasoša. Ne želim više da živim u Hrvatskoj. Ja sam stvarao ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju niti jednog dokaza. Ovo je politička nameštaljka. Nemam nameru da odslužim ni jedan dan u zatvoru“, rekao je svojevremeno Glavaš.

Podsetimo, Glavaš je 2009. u postupku za isti zločin osuđen na osam godina zatvora. Presudu je 2015. ukinuo Ustavni sud, ali Glavaš je do tada u zatvorima u BiH, gde je otišao uoči izricanja prve presude, odradio više od pet godina i time stekao uslove za prevremeni otpust.

Glavašev sin i advokat: Ne verujem da je odlazak mog oca u BiH beg

Filip Glavaš, sin i advokat Branimira Glavaša, kaže da ne veruje da je njegov otac pobegao iz Hrvatske, javlja index.hr.

U selu ga nitko nije vidio od sinoć, kuća izgleda prazna, a mobilni telefon je isključio, javlja RTL Danas.

U Glavaševom stanu u Osijeku spuštene su rolete. Glavašev sin kaže da se s njim poslednji put čuo pre dva dana. On smatra da Glavašev odlazak u BiH nije beg i da nema veze s nepravosnažnom presudom od prošlog meseca.

 

 

(Telegraf.rs)