Festival srpskog džeza 22. i 23. septembra u novosadskom Domu kulture

0
187

U novosadskom Domu kulture (zgrada Sokolskog doma) u petak 22. i subotu 23. septembra održava se peti po redu Festival srpskog džeza.

U skladu sa osnovnim ciljevima organizatora, udruženja Kovači kulture, namera je da se podrže i promovišu domaći džez kompozitori i muzičari.

To znači da će tokom dva dana manifestacije novosadska publika moći da čuje muziku koju stvaraju isključivo ovdašnji autori, renomirani i mladi džez stvaraoci.

Prve večeri festivala, 22. septembra nastupiće sekstet džez gitariste Borisa Hložana sačinjen od mladih izvođača sa Beogradske džez scene poteklih sa džez odseka Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Njima će se na bini pridružiti kvintet Ksenije Kočetove, već od publike prepoznate džez pevačice, čije kompozicije poseduju zrelost i širok umetnički izraz.

Druge večeri festivala, 23. septembra, na binu će prvo izaći sekstet Koste Vukašinovića, tromboniste čija je matična kuća Big bend RTS-a. Zanimljivo muzičko istraživanje pod nazivom „Into The Rabbit Hole“ biće prezentovano publici.

Festival će se završiti nastupom kvinteta Sanje Marković, saksofonistkinje i pevačice koja je već prepoznata umetnica i van granica Srbije. Ona će predstaviti svoj album „Ascension“ sa kojim je 2020. godine osvojila Spektar nagradu za najbolji World music album. Takođe, publici će predstaviti i nove kompozicije nastale u razdoblju od 2020. godine pa do danas.

Oba dana, nakon oficijelnog programa nastupiće Jazz Session Bend festivala, formiran od renomiranih džez muzičara novosadske scene. Ono što je bila odlika ranijih izdanja festivala jeste da je upravo ovaj segment kulminacija svake večeri, jer se bendu priključuju kako muzičari iz publike, tako i svi oni koji su nastupali te večeri.

Cena jednodnevne ulaznice je 500, a za oba dana 800 dinara.

Ulaznice se kupuju u Gigstixu ili u Domu kulture na dan festivala.