Evo šta će se dogoditi našem telu ako svaki dan doručkujemo bananu

0
1127

Banane su deo zdrave ishrane. Prepune su vitamina i hranjivih materija, a kada ih jedete redovno, pomažu u održavanju i poboljšanju celokupnog zdravlja. Ipak, s bananama ne treba preterivati. Što su zrelije, to je u njima više šećera, pa mogu dovesti do nakupljanja kilograma kada se jedu u prevelikim količinama.

Zašto banane nije preporučljivo jesti za doručak?

Nacionalna medicinska biblioteka SAD-a okuplja brojne studije koje su otkrile da je problematično jesti banane za doručak jer se povezuju sa skokovima nivoa šećera u krvi. Na prvom mestu treba da budu oprezni pacijenti s dijabetesom tipa 2, kojima se nivo šećera ozbiljno može promeniti ako svakodnevno konzumiraju banane.

Zbog toga se smatra da je banane bolje jesti poslepodne ili uveče, a najčešće se preporučuje konzumacija zelenih banana, koje sadrže vlakna, ali ne pune telo tolikim šećerom.

Ako ipak preferirate banane za doručak, najbolje je konzumirati ih uz namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, piše Marca.

Prednosti konzumacije banana

Kada su deo uravnotežene ishrane, banane podstiču probavu, drže nas sitima i tako deluju na mršavljenje, popravljaju zdravlje kože, povećavaju nivo energije i poboljšavaju naš vid, prenosi Index.